Dubtes sobre el seu impacte

L'autorització dels EUA al tractament de la Covid amb plasma impulsa Grifols

Les accions de la multinacional catalana es disparen més d'un 3% amb l'anunci de Trump d'utilitzar plasma amb anticossos per tractar els contagiats pel virus

Grifols’s medicine is displayed at the Grifols headquarters in Sant Cugat del Valles, near Barcelona, Spain May 25, 2018. REUTERS/Albert Gea

Grifols’s medicine is displayed at the Grifols headquarters in Sant Cugat del Valles, near Barcelona, Spain May 25, 2018. REUTERS/Albert Gea / ALBERT GEA (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una empresa catalana està sent la principal beneficiada que els Estats Units hagin donat llum verda a l’ús del plasma contra la pandèmia de la Covid-19. La multinacional Grifols ha respost a aquesta notícia amb augments de més del 3% del seu valor en borsa, ja que els tractaments sanguinis d’aquest tipus són una de les seves especialitats.

Aquest diumenge el president nord-americà Donald Trump va anunciar una autorització d’emergència per permetre l’ús de plasma de la sang de persones recuperades per tractar malalts d’aquesta modalitat de coronavirus. La Casa Blanca va assegurar que es tracta d’un «avenç» que facilitarà que alguns pacients ja puguin seguir aquest tractament.

Amb seu a Barcelona, Grifols s’ha convertit en una de les empreses biocientífiques més reconegudes del món, i és líder mundial en subministraments a hospitals i la tercera al sector d’hemoderivats. Amb la irrupció de la pandèmia, la multinacional catalana ha investigat, entre d’altres, l’ús de plasma amb anticossos per ajudar les persones contagiades. Grifols col·labora amb autoritats de tot el món en la realització d’assajos clínics.

L’aprovació de Trump dona via lliure per impulsar els seus tractaments en els més d’un centenar de centres de donacions que ja té desplegats en fins a 33 estats del país. «Aquesta autorització sens dubte contribueix a posar en relleu el plasma i el seu potencial terapèutic», expliquen des de Grifols.

SENSE QUÒRUM CIENTÍFIC

L’Administració d’Aliments i Medicaments (FDA, per les seves sigles en anglès) veu en aquest procediment una eina «prometedora», no obstant, encara no hi ha quòrum en la comunitat científica. Experts en salut han assenyalat que encara no hi ha prou dades empíriques perquè s’activi l’ús de plasma sanguini en pacients contagiats. «El plasma de Covid-19 no hauria de considerar-se com un nou estàndard d’atenció per al tractament de pacients», va assenyalar Denise Hinton, directora científica de l’FDA.

El plasma de les persones que s’han recuperat té anticossos que podrien ser beneficiosos per millorar el sistema immunològic d’aquells que es troben lluitant contra el virus. No obstant, encara hi ha dubtes sobre com funciona o com s’ha d’administrar.

Al juliol el doctor Anthony Fauci, director de l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses (NIAID, per les seves sigles en anglès), va demanar a la gent que havia superat el virus donar plasma, però tot i així ha demanat precaució a l’aplicar-ho en tractaments, assegurant que les dades de l’estudi clínic més gran realitzat als EUA no ha demostrat si és un tractament eficaç contra la Covid-19.

Notícies relacionades

Tot i així s’espera que la pandèmia rellanci el mercat global del plasma, que podria créixer de 187.670 milions de dòlars el 2019 a 246.95 milions el 2020. En els últims mesos Grifols ha invertit en l’ampliació d’aquest negoci als EUA.

L’autorització de Trump arriba en un moment complicat per al president. Els EUA registren més 176.000 morts i més de 5.655.994 contagiats. L’anunci de l’ús del plasma pot servir com a mesura per calmar les crítiques just el dia en què s’inicia la Convenció Nacional Republicana on Trump rebrà el recolzament dels seus de cara a les eleccions presidencials del pròxim 3 de novembre. Les enquestes no somriuen al magnat, que busca una notícia sanitària positiva com a cop d’efecte.