nou màxim

El deute públic va pujar el 6,8% en el primer semestre fins a vorejar els 1,3 bilions

La xifra total d'endeutament supera el 116% del PIB previst per al final de l'any

Estat, autonomies, ajuntaments i Seguretat Social eleven els seus passius en més de 82.000 milions en un any

rosas52177880 maria jesus montero carolina darias cpff200209013534

rosas52177880 maria jesus montero carolina darias cpff200209013534 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts

El deute del conjunt de les administracions públiques continua pujant a Espanya com a conseqüència de la caiguda dels ingressos de l’Estat i l’augment de la despesa pública. En els sis primers mesos de l’any va acumular un augment de 82.473 milions d’euros, el 6,8% respecte al mateix període de l’any anterior, fins a vorejar els 1,3 bilions, segons les dades publicades aquest dimarts pel Banc d’Espanya.

En una primera aproximació, l’import acumulat, d’1.289.905 milions, equival al 116% del producte interior brut (PIB) previst per al conjunt de l’any i ja desborda la previsió oficial, del 114% per al conjunt de l’exercici. Ocorre a més que previsiblement, en el que queda d’any, el saldo de deute només pot empitjorar, ja que el dèficit públic seguirà en augment. El Banc d’Espanya preveu que una recuperació lenta de l’economia espanyola podria portar la taxa de deute a prop del 120% del PIB al finalitzar aquest any. 

El 2019 va acabar amb una taxa de deute públic sobre el PIB del 95,5%del PIB. En el primer trimestre del 2020, aquesta taxa ja va escalar fins al 98,9%. Quan el Banc d’Espanya publiqui la taxa oficial corresponent al segon trimestre és segur que superarà el rècord històric del 100,7% que va marcar el 2014.

Tipus d’interès

Només l’expectativa d’uns tipus d’interès molt baixos resta una mica de gravetat a l’intens augment del deute públic. Gràcies a l’acció del Banc Central Europeu, els tipus d’interès del deute públic es mantenen en nivells que permeten poder col·locar les noves emissions a un cost mitjà del 0,0%. El tipus mitjà del deute públic espanyol en circulació se situa una mica per sota del 2%, i la seva vida mitjana s’ha anat allargant fins a vorejar els vuit anys (7,82 anys al juliol). El bo espanyol a 10 anys cotitza a un interès de tot just el 0,304% i la prima de risc (diferència amb el bo alemany) és de només 77 punts bàsics (0,77 punts percentuals).

A més no tot el deute públic necessari serà cobert pel Tresor amb apel·lació al mercats financers. El Govern ha sol·licitat una mica més de 20.000 milions de finançament europeu a compte del fons ‘Sure’ per finançar les despeses derivades dels ertos i això permetrà obtenir aquesta quantitat en condicions encara més avantatjoses. 

Totes les administracions, a l’alça

Una mica d’alleujament, en definitiva, per a un deute que no para de créixer. Només el mes de juny el deute públic va sumar 32.087 milions d’euros, amb un increment del 2,5% respecte al mes anterior.

Totes les administracions han augmentat el seu endeutament al llarg de l’any. Sobretot, l’Estat, al càrrec del qual ha estat el pagament de la major part de les prestacions socials, mentre que ha suportat l’enfonsament més gran dels ingressos.

En els sis primers mesos de l’any, l’endeutament de l’Estat ha pujat en 98.576 milions d’euros i el de les comunitats autònomes s’ha incrementat en 9.772 milions. Els passius de les corporacions locals s’han incrementat en 1.812 milions i els de la Seguretat Social han crescut en 13.831 milions (algunes d’aquestes quantitats es consoliden entre si, ja que corresponen a préstecs entre administracions públiques).

Així, el repunt del deute de la Seguretat Social es correspon amb préstecs concedit per l’Estat per als quals el Tresor, al seu torn, s’ha hagut d’endeutar en els mercats financers. Això ha sigut necessari en els últims anys per garantir el pagament de les pensions, la factura mensual de les quals supera actualment els 9.800 milions d’euros.

Notícies relacionades

Segons les estimacions del Banc d’Espanya, a l’escenari més moderat de caiguda del PIB per la crisi de la Covid-19, la ràtio d’endeutament pública s’elevarà entorn del 115% del PIB, mentre que en el més advers podria superar el 120% del PIB.

El deute públic va tancar el 2019 en 1,18 bilions, l’equivalent al 95,5% del PIB, per sota de l’objectiu que s’havia marcat el Govern del 95,9% del PIB. Per a aquest any el Govern va fixar una meta de reducció fins al 94,65% del PIB, que no obstant, com a conseqüència de la crisi de la Covid-19 s’ha actualitzat fins a elevar-se l’estimació al 115,5% del PIB.

Temes:

Deute públic