Excepte a les Canàries

Tots els turoperadors alemanys cancel·len els seus viatges organitzats a Espanya, tret de les Canàries

Es calcula que en aquests moments hi ha almenys 30.000 turistes alemanys a les Balears

El gegant TUI ofereix els turistes que no han iniciat els seus viatges altres destinacions

rosas53399483 tui200518175220

rosas53399483 tui200518175220 / OLI SCARFF

3
Es llegeix en minuts

Aquest dissabte el turoperador alemany TUI va ser el primer a anunciar la cancel·lació de tots els seus viatges organitzats a Espanya després que el Govern alemany desaconsellés els viatges no essencials al país pel repunt dels casos de coronavirus. Després es van afegir a aquesta mesura tots els turoperadors alemanys. «El Ministeri [alemany] d’Exteriors desaconsella els viatges no necessaris a aquestes regions [en referència a tot Espanya excepte les Canàries], de manera que, malauradament, cancel·lem tots els viatges organitzats de manera immediata fins al 24 d’agost», afirma en un comunicat TUI, el touroperador més gran del món. L’empresa remarca que «els viatges a les illes Canàries no estan afectats» per aquesta decisió.

El touroperador ofereix canvis de destinació als qui encara no han començat les seves vacances ja reservades, així com avançar la tornada als viatgers alemanys que es troben amb algun dels seus paquets vacacionals a Espanya.

Uns 140 països són a la llista de zones a les quals desaconsella viatjar el Govern alemany. El ministre alemany de Sanitat, Jens Spahn, va defensar ahir la recomanació de no viatjar a Espanya perquè és «necessària», si bé va reconèixer que és una decisió «dràstica per a molts».

En un missatge publicat al seu compte oficial de Twitter, Spahn va assegurar que incloure Espanya –excepte les Canàries– com a zona de risc per Covid-19 és necessari en vista de la dinàmica» recent. «La pandèmia no ha acabat. Els viatgers que tornen han de mantenir quarantena a casa fins que el resultat de la prova sigui negatiu», va recalcar.

Tots els turoperadors

L’Associació Alemanya de Turisme (DRV) va anunciar que la mesura presa per TUI s’estenia a tots els operadors. L’organització va explicar en un comunicat que és un «procediment normal» que els touroperadors cancel·lin els paquets tancats si el Govern desaconsella els desplaçaments a una regió, com va fer Berlín divendres.

Les cancel·lacions s’aniran anunciant de setmana en setmana per poder anar analitzant la situació sanitària i actuar de forma proporcionada. La DRV va assenyalar, així mateix, que en aquests moments uns 30.000 alemanys estan estiuejant a les illes Balears amb viatges organitzats. No és possible calcular quants intentaran avançar la tornada a casa després de la decisió de l’Executiu alemany.

El moviment arriba després que Alemanya hagi reobert les fronteres per a la majoria de països europeus a mitjans de juny, després del tancament que va imposar per controlar en un primer moment la pandèmia. La decisió es va prendre partint d’una sèrie de criteris, entre els quals s’inclou el nombre relatiu de casos. A partir de 50 nous infectats en set dies per cada 100.000 habitants, l’Institut Robert Koch, centre epidemiològic de referència a Alemanya, els denomina zones de risc.

Catalunya ja inclosa

Fins ahir, hi havia incloses cinc comunitats autònomes espanyoles en aquesta classificació: Catalunya, Aragó i Navarra, que s’hi van incloure a finals de juliol, i Madrid i el País Basc, des del 10 d’agost. Els nous casos diaris a Alemanya s’han elevat notablement en els últims dies fins a estabilitzar-se entorn de mil. L’RKI estima que al voltant del terç dels nous infectats són casos importats, majoritàriament persones que tornen de vacances de l’estranger.

El conseller de Turisme de les Balears, Iago Negueruela, va considerar que la temporada turística no està acabada perquè espera que, malgrat la recomanació del Govern alemany de no viatjar a les illes, la situació sanitària millori i puguin aixecar-se les restriccions per viatjar.

Notícies relacionades

«Serà una temporada atípica, d’obrir i tancar en funció de com vagin operant els principals mercats respecte a nosaltres», ha sostingut Negueruela en una entrevista amb la televisió autonòmica, IB-3.

Espanya és tradicionalment la primera destinació internacional dels alemanys. Per a Espanya, el turisme és el seu principal sector econòmic, tant per percentatge del PIB com per ocupació.

Temes:

Turisme