emprenedors

«Falten ajuts per atreure capital»

Christian Santos i Igansi Aliguer, fundadors de SaalgGeomechanics, aporten innovació al sector de la construcció

La companyia permet determinar com es comportarà el terreny, un punt fonamental en qualsevol projecte

zentauroepp54152174 saalg200717155702

zentauroepp54152174 saalg200717155702

3
Es llegeix en minuts
Estel Estopiñán

EL PERIÓDICO i Mobile World Capital Barcelona descobreix cada dues setmanes els perfils més innovadors i creatius que estan construint una societat

 millor a través de la tecnologia. Cristian de Santos i Ignasi Aliguer són enginyers especialitzats en geotècnica. Es van conèixer al curs d’enginyeria geològica a la Universitat Politècnica de Catalunya i el 2016 van fundar SaalgGeomechanics, una empresa que proporciona eines digitals per al sector de la construcció. L’entrada en el programa TheCollider va facilitar el seu trànsit de la universitat al món empresarial.

— ¿SaalgGeomechanics busca innovar en la construcció?

— Treballem per proporcionar eines digitals per al sector i per preveure com es

 comportarà el terreny. Aconsellem les diferents opcions de disseny que millor s’adaptin a aquest terreny, un punt fonamental en qualsevol projecte. Per problemes amb el sòl sorgeixen molts imprevistos, retards, accidents o més ús de materials que encareixen molt l’obra.

— ¿Com va ser el trànsit cap a l’empresa?—

Vèiem la investigació a la universitat com una etapa,

perquè volíem emprendre i veure si la nostra idea es podia convertir en un negoci. Així que el 2016 ens vam decidir a posar en marxa SaalgGeomechanics.

— ¿Com va ser aquest primer pas?—

Doncs al principi treballant dur per donar-nos a conèixer, i entrant en contacte amb les grans constructores perquè ens coneguessin. Ens va ajudar també molt la Mobile World Capital Barcelona i el seu programa TheCollider, que ens va facilitar eines per créixer com a empresa i ens va posar en contacte amb ‘business angels’ i inversors.

— I el projecte es va consolidar

. — Vam estar tres anys en el programa, i ens va servir per testejar la nostra tecnologia i convèncer-nos que es podia comercialitzar. A més, a TheCollider entres en contacte amb professionals que t’obren portes, tant des del punt de vista tècnic com empresarial, on nosaltres no teníem tant coneixement ni experiència. L’empresa ara està més consolidada, té bons projectes internacionals que representen el 80% de la nostra cartera a Europa, Llatinoamèrica i Àsia. De fet, treballem per a constructores i enginyeries de tot el món.

— Amb la seva experiència, ¿com valoren la transferència entre universitat i empresa?—

Fins fa poc, deixar la investigació i muntar una empresa era percebut per la comunitat universitària com una pèrdua de talent. Però això està canviant i cada vegada es valora més la creació i el desenvolupament de projectes empresarials com una manera més de posar de relleu la universitat en la societat. Per aquesta raó estan augmentant els incentius a professors i inversors en aquest sentit, tot i que encara estem lluny d’altres països. De totes maneres, també trobem a faltar més ajuts per atreure capital.

— ¿Quins són ara els reptes que afronta Saalg?—

El nostre gran repte ara és que les grans constructores ens coneguin i utilitzin la nostra tecnologia. Moltes tenen una inèrcia a l’hora d’afrontar els projectes i no sempre és fàcil que segueixin els nostres consells. La relació entre gran corporació i ‘start-up’ no sempre és àgil i fàcil d’aconseguir.

Notícies relacionades

— Us han atorgat el premi Emprenedor XXI. ¿Què ha suposat per a vosaltres aquest guardó?—

El considerem un reconeixement a tota la feina que portem fent des de fa temps per aportar el nostre gra de sorra per fer de la construcció una indústria més sostenible, eficient i segura. A més, aconseguir el premi, que atorguen CaixaBank i el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, ens ha aportat més visibilitat, un punt fonamental per a una ‘start-up’.