Diàleg social

El Govern i agents socials avancen en la regulació del teletreball

El Govern ha presentat una nova proposta amb les al·legacions de sindicats i empreses

La reunió ha culminat sense data per a una nova trobada però es manté el diàleg social

zentauroepp54120419 graf8561  madrid  15 07 2020   la ministra de trabajo  yolan200716114314

zentauroepp54120419 graf8561 madrid 15 07 2020 la ministra de trabajo yolan200716114314 / Fernando Alvarado

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern i agents socials van culminar ahir una nova reunió sobre la futura regulació del teletreball amb les negociacions obertes. El Ministeri de Treball va presentar un nou document amb part de les al·legacions fetes per sindicats i empresaris a l’avantprojecte de la llei de treball a distància elaborat pel Govern a finals de juny. 

Segons fonts de la reunió, va ser «positiva i amb avanços», tot i que no es va establir data per a la pròxima trobada. «El Govern ha recollit en el nou document plantejaments tant de la patronal com dels sindicats. A falta de tancar discrepàncies no menors, però la negociació evoluciona de forma raonable», va assegurar el secretari de Política Social i Moviments Socials, Carlos Gutiérrez, a la sortida de la reunió. 

La pandèmia ha impulsat aquesta opció de treball fins a suposar entorn del 30% dels empleats, quan abans d’aquesta eren entorn del 4%, segons dades d’Eurofund. El Ministeri de Treball va presentar a finals  de juny un avantprojecte de llei per regular-lo després del qual es va fixar un calendari de negociacions a la taula de diàleg social per acordar un document final entre tots els agents. 

Després de la primera reunió, la CEOE va qualificar de «desequilibrada» la proposta del Ministeri de Treball, al considerar que tenia un enfocament «erràtic». Els empresaris advoquen per incorporar «el vector de la sostenibilitat» en el seu esperit i en el seu articulat, fomentant el protagonisme de la negociació col·lectiva per a la seva millor adaptació a les diferents realitats que es viuen en els diferents sectors de l’economia i la societat.

Notícies relacionades

Per la seva banda, UGT i CCOO van reclamar que el teletreball tingui caràcter voluntari; que les empreses posin els mitjans necessaris perquè els seus empleats puguin treballar des de les seves cases; que es compensi econòmicament les despeses derivades del treball a les persones que teletreballen; el dret a la desconnexió; el respecte a la jornada laboral, i mesures específiques per a la prevenció de riscos laborals i garantir la seguretat i salut laboral dels teletreballadors, entre altres qüestions.

L’avantprojecte presentat per l’Executiu estableix el dret dels empleats a l’«horari flexible» i a «alterar» aquest horari respectant la normativa sobre temps de treball i descans, a més de fixar els costos que comporta per al treballador el desenvolupament del treball a distància hauran de ser sufragats en la seva «totalitat» per l’empresa. A més, diferencia entre treball a distància –«aquella feina que es presta al domicili de la persona treballadora o al lloc lliurement elegit per aquesta, durant tota la seva jornada o part d’aquesta, de manera no ocasional» i teletreball «aquell treball que es duu a terme mitjançant l’ús exclusiu o prevalent de mitjans i sistemes informàtics, telemàtics i de telecomunicació».