mesures anticrisi

L'Estat augmentarà el dèficit pel fons amb el superàvit municipal

L'Executiu s'atorga fins a 10 anys per tornar als ajuntaments 9.000 milions dels seus romanents

La FEMP ajorna a la setmana que ve una reunió que havia convocat per decidir sobre l'acord amb Hisenda

zentauroepp38673815 abel caballero200803111945

zentauroepp38673815 abel caballero200803111945 / PACO CAMPOS

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Estat  augmentarà el dèficit en 5.000 milions d’euros com a conseqüència del pla previst de crear un fons que es nodrirà del superàvit dels ajuntaments i ens locals. Aquest instrument, inclòs en un esborrany de reial decret llei que ha publicat EL PERIÓDICO, és el dissenyat i proposat a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per eludir les limitacions imposades no només per la llei d’estabilitat pressupostària sinó per l’article 135 de la Constitució, segons fonts del Ministeri d’Hisenda.

La fórmula que els ens locals deixin els seus romanents en mans d’un fons gestionat per l’Executiu serveix per evitar que aquests incorrin en dèficit al generar despeses. Al passar els seus recursos a l’Estat, «de forma voluntària» i en forma de préstec, i que després aquest els hi torni a transferir, es comptabilitzen com a ingrés no financer per als consistoris i com a despesa no financera i, per tant, més dèficit per a l’Estat.

El total previst per al fons ascendeix a 5.000 milions, el 35% dels romanents amb què compten els ens locals, que es transferiran en dos anys (2.000 milions a l’actual exercici i 3.000 el que ve).

Notícies relacionades

La resta del superàvit, uns 9.000 milions, els tornarà l’Estat als ens locals en 10 anys, amb amortització total o parcial, segons el text.

La FEMP, presidida per Abel Caballero, l’alcalde de Vigo, tenia previst debatre avui aquesta mesura, però ha ajornat a la setmana que ve la reunió «amb la finalitat de continuar estudiant les propostes econòmiques que s’estan negociant amb l’Executiu».