REVÉS A LA COMISSIÓ

La justícia europea tomba la sanció de 13.000 milions a Apple

El Tribunal General de la UE anul·la la decisió que va obligar el gegant nord-americà a pagar una factura milionària en impostos no pagats

La justícia europea tomba la sanció de 13.000 milions a Apple

Ng Han Guan

Es llegeix en minuts

Silvia Martinez

Clatellada duríssima del Tribunal de la UE a la Comissió Europea. El Tribunal General ha anul·lat aquest dimecres la històrica decisió adoptada fa quatre anys per l’Executiu comunitari per la qual va obligar la multinacional nord-americana Apple a pagar una factura de 13.000 milions d’euros en impostos impagats a la hisenda irlandesa. La sentència respon al recurs plantejat per l’empresa de la poma i també el Govern irlandès, que aconsegueixen una important victòria contra els serveis que dirigeix la danesa Margrethe Vestager.

Et pot interesar

La Comissió Europea va llançar la seva ofensiva contra Apple, per esquivar i minimitzar el pagament d’impostos a Irlanda, el juny del 2014 i a finals d’agost del 2016, i va anunciar que el gegant nord-americà havia de pagar 13.000 milions en impostos no pagats (més interessos) a la hisenda irlandesa. Segons van determinar llavors els serveis de la competència comunitaris, els dos acords fiscals oferts per Dublín el 1991 i renovat el 2007 van permetre a la companyia de la poma reduir substancialment i artificialment els seus impostos durant més d’una dècada, entre el 2003 i el 2014, al pagar un impost de societats efectiu de l’1% sobre els seus beneficis europeus el 2014 i el 0,005% el 2014.

Tant Irlanda com Apple van recórrer la decisió davant la justícia europea, que aquest dimecres els ha donat la raó. Segons el Tribunal General, la Comissió Europea no ha demostrat que els acords fiscals amaguessin avantatges econòmics selectius i, per tant, ajuts públics il·legals.