Ocupació

Vodafone costejarà el 50% de la factura d'internet als empleats que teletreballin

La multinacional amplia d'un a tres els dies a la setmana que els seus empleats puguin exercir a distància

Govern, patronal i sindicats comencen aquest dimecres a definir la nova normativa que reguli el teletreball

img 20200313 182214

img 20200313 182214

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Govern, patronal i sindicats han començat a perfilar aquest dimecres com serà la nova normativa que reguli el treball a distància i el teletreball. En paral·lel a aquest diàleg social, grans empreses acceleren les seves pròpies negociacions per interioritzar aquestes modalitats de treball i estabilitzar-les més enllà de la pandèmia. Vodafone ha tancat amb els seus treballadors un acord per consolidar una jornada de fins a tres dies de treball a distància a la setmana, assumint l’empresa el 50% del cost de la factura d’internet i habilitant portàtil i telèfon mòbil d’empresa per a 3.200 dels seus empleats. Altres firmes de telecomunicacions com Telefónica o Orange també estan negociant els seus propis acords en aquest sentit.

El Ministeri de Treball i els agents socials han iniciat aquest dimecres les converses per mirar de consensuar una proposta conjunta de reforma del teletreball. Les negociacions parteixen d’un document base que ja va fer públic Treball fa uns dies, que contemplava un acord individual entre empresa i treballador que recollís per escrit els detalls de la jornada. La publicitat prèvia de l’esborrany no ha agradat als agents socials, especialment a la CEOE. La patronal presidida per Antonio Garamendi ha qualificat el text de «desequilibrat, d’enfocament erràtic, apartat de la realitat del teixit productiu i de les necessitats d’empreses i treballadors», segons ha manifestat en un comunicat.

Govern i agents socials han quedat a encreuar propostes i anar marcant noves dates per tornar a reunir-se, segons confirmen des de Treball. I, en paral·lel a aquesta negociació, hi ha multinacionals com Vodafone que estan renovant els seus acords d’empresa per regir el teletreball entre els seus empleats. La firma dirigida a Espanya per Antonio Coimbra ha estès d’un a tres els dies que com a màxim els seus empleats podran teletreballar a partir del 14 de setembre. No obstant, l’empresa haurà d’autoritzar prèviament els treballadors l’acollir-se a aquesta modalitat, i els empleats que s’hi acullin hauran de mantenir els seus horaris. Per a aquests, Vodafone subvencionarà el 50% de la seva factura d’internet a casa, i habilitarà un telèfon amb 5G i un ordinador portàtil d’empresa, segons detalls confirmats per la companyia.

Accelerament davant de la pandèmia

Notícies relacionades

«L’experiència que hem viscut des de la declaració de l’estat d’alarma ha accelerat l’acord i ens ha permès que sigui més ambiciós», considera el responsable de comunicacions de la UGT, Diego Gallart. Les firmes de telecomunicacions ja eren pioneres a Espanya a l’hora de contemplar aquesta modalitat als seus convenis, i després de la irrupció del coronavirus estan adaptant els seus models. Perquè al mercat laboral espanyol amb prou feines s’ha debatut aquesta qüestió en la negociació col·lectiva, ja que només el 4,5% dels convenis col·lectius contemplen clàusules específiques per a aquesta qüestió, segons dades de la UGT. Durant els primers mesos de confinament, el nombre de treballadors a Espanya que van teletreballar va saltar del 9,7% fins al 30,2%, segons dades d’Eurofund.

Marques com Orange o Telefónica també estan en converses amb els seus treballadors per renovar els seus acords d’empresa. No obstant, la nova normativa anunciada pel Ministeri de Treball està sent un dels factors que demora la seva rúbrica en aquesta última, segons apunta Gallart. Segons la versió sindical, la companyia prefereix no tancar cap acord fins que el contingut de la nova norma sigui ferm i les empreses puguin pactar les seves pròpies condicions partint d’aquest. Actualment, més del 80% dels 22.000 empleats de Telefónica estan teletreballant i a l’espera de tancar entre empresa i treballadors els protocols per a la tornada a les oficines. Fonts consultades de Telefónica han declinat valorar l’estat de les negociacions en curs.