Informe de l'OCDE

L'impost de societats ha baixat més d'una quarta part des del 2000

A Espanya el tipus del tribut ha passat del 35% en l'inici del segle al 25% actual

L'OCDE constata que els beneficis de 4.000 multinacionals es declaren en països diferents d'on es produeixen

rosas42490167 angel gurria ocde200131151047

rosas42490167 angel gurria ocde200131151047 / MARIO GUZMAN

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El tipus que s’aplica a l’impost de societats s’ha reduït de mitjana en més d’una quarta part entre el 2000 i el 2020 en 119 països o jurisdiccions analitzades per l’OCDE, i en una dotzena d’aquestes la fiscalitat de les empreses pels seus beneficis és nul·la.

En aquest període, el tipus de l’impost ha passat d’una mitjana del 28% el 2000 al 20,6% el 2020, segons l’informe sobre aquest tribut que ha publicat l’OCDE aquest dimecres. En el cas d’Espanya, el tipus nominal de Societats ha passat del 35% al 25% en aquest període, cosa que significa un descens del 28%

Espanya, amb un tipus nominal del 25% en societats se situa en línia amb la mitjana dels països de l’OCDE (24%), lleugerament per sobre, i un tipus efectiu en l’entorn del 18,5%. Espanya és un dels països on l’impost de societats representa un menor percentatge respecte del total d’ingressos tributaris (entorn del 7%, davant una mitjana del 9,3% en l’OCDE). En relació amb el PIB, els ingressos per societats se situen a Espanya entorn del 2,7% del PIB (amb dades del 2017), davant una mitjana del 3% en l’OCDE.

Gairebé 4.000 multinacionals

L’informe de l’organització de països desenvolupats, a més, s’atura en la tributació de gairebé 4.000 empreses multinacionals, amb seu en 26 jurisdiccions i que operen a més de 100 països de tot el món i constaten que no sempre es declaren els beneficis on s’obtenen sinó allà on la tributació és menor.

«Hi ha una desalineació entre el lloc on s’informa dels guanys i el lloc on es produeixen les activitats econòmiques», assenyala l’informe. Els grups d’empreses multinacionals declaren en determinades jurisdiccions de baixa tributació «una participació relativament alta dels guanys en comparació amb la seva participació dels empleats i els seus actius tangibles».

Aquest és el primer informe de l’OCDE sobre l’impost de societats que incorpora informació «país per país» del negoci i l’activitat de les multinacionals amb la qual han col·laborat 26 països, Espanya entre ells. Les dades corresponen al 2016 i la seva anàlisi forma part del ‘projecte BEPS’ de l’OCDE, contra l’erosió de les bases imposables de les empreses que busquen eludir el pagament d’impostos.

En els informes ‘país per país’, les grans empreses multinacionals han d’aportar dades sobre els seus guanys, actius físics, empleats i pagament d’impostos de cada un dels territoris on operen.

En aquesta primera anàlisi (corresponent a un sol exercici, el 2016), l’OCDE ha detectat que els ingressos per empleat tendeixen a ser més alts quan les taxes de l’impost són zero i als territoris on només s’ubiquen les seus (‘hubs’ d’inversió). Es constata, a més, que l’activitat de la multinacional difereix segons el territori en el qual opera, i domina la simple «tinença d’accions i altres instruments de patrimoni» en els ‘hubs’ d’inversió. 

En resum, aquesta primera anàlisi constata «l’existència del comportament BEPS» (erosió de bases imposables per eludir impostos) i, segons l’OCDE, «reforça la necessitat» de continuar abordant aquest problema mundial també des «dels desafiaments derivats de la digitalització» de les multinacionals.

Tendències en societats

En l’anàlisi sobre l’impost sobre societats al món, l’OCDE constata la tendència a la retallada de tipus, des del 2000. En aquell període es van produir caigudes en l’impost de societats en 88 jurisdiccions, mentre hi va haver increments en 6 i en les 15 restants no es van produir canvis.

Les pujades es van produir a Andorra, Xile, Hong Kong, la Xina, l’Índia, les Maldives i Oman. En dos d’aquests casos, es partia d’un tipus 0: Andorra, que va passar al 10 % el 2012; i Oman, que va pujar de cop al 15 % el 2011. A Xile, l’increment va ser, com a Andorra, de 10 punts percentuals (fins al 25%).

En l’extrem oposat, a les illes Verges, Guernsey, Jersey i l’illa de Man es va reduir l’impost de societats de tipus que eren per sobre del 10% al 0%. Les rebaixes més grans del tipus impositiu, de 20 o més punts percentuals, es van constatar a Aruba, Barbados, Bòsnia i Hercegovina, Bulgària, Alemanya, Gernsey, Jersey, l’illa de Man i el Paraguai.

Mentre el 2000 hi havia 13 jurisdiccions amb una taxa superior o igual al 40%, 20 anys més tard només quedava a aquest grup l’Índia (amb un 48,3%, cosa que inclou una taxa per la distribució de dividends).

Notícies relacionades

L’impost de societats el 2017 representava un 14,6% del total dels ingressos fiscals en les 93 jurisdiccions per a les quals existeix aquesta estadística, quan suposava el 12,1% el 2000. Si es posa en relació amb el producte interior brut (PIB), aquest impost que grava els beneficis de les empreses va passar del 2,7% el 2000 al 3,1% 20 anys més tard.