Energia

Iberdrola subscriu crèdits 'verds' amb el BEI i l'ICO per 800 milions d'euros

L'energètica espanyola preveu la construcció de més 2.000 megawatts renovables

rosas47546327 sanchez galan presidente iberdrola200203172737

rosas47546327 sanchez galan presidente iberdrola200203172737 / LUIS TEJIDO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Iberdrola ha subscrit aquest dimecres amb el Banc Europeu d’Inversions (BEI) i l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) sengles acords de finançament ‘verd’, és a dir, destinats a inversions sostenibles, per valor de 800 milions d’euros per desenvolupar nova capacitat renovable a Espanya, segons ha anunciat en un comunicat. 

En concret, el BEI facilitarà a l’energètica espanyola 600 milions d’euros i l’ICO, 200 milions d’euros per finançar la construcció de «més de 20 projectes» de tecnologies renovables amb una potència total superior als 2.000 megawatts. Per fer-se una idea, aquestes noves instal·lacions produiran l’equivalent al consum mitjà anual de prop d’un milió de llars.

Segons ha indicat Iberdrola, el Banc de la Unió Europea recolza aquesta operació a través d’un Préstec d’Energia Verda, un tipus de finançament les característiques del qual compleixen íntegrament amb els requisits definits en el seu programa de Bons Climàticament Responsables (Climate Awareness Bonds) i és, per tant, susceptible d’assignar-se a la seva cartera d’operacions de préstec finançades mitjançant l’emissió dels bons esmentats. El finançament subscrit amb l’ICO representa el tercer préstec verd que concedeix l’Institut a la companyia espanyola amb l’objectiu de potenciar la producció d’energia a partir de fonts renovables i no contaminants.

Notícies relacionades

Les inversions que s’emprendran sota aquest acord «tindran un impacte positiu en la generació de creixement econòmic i d’ocupació, aspectes especialment rellevants en el context actual, mentre que contribuiran a la lluita contra el canvi climàtic», segons la companyia. En el seu conjunt, les noves infraestructures permetran crear prop de 3.000 llocs de treball directes durant la fase de construcció, a més dels que es generaran en altres sectors relacionats, fins a l’any 2023. A aquests se sumaran «diversos centenars» de feines fixes, la major part a les zones rurals on s’ubicaran les noves instal·lacions.

Així, el BEI i l’ICO finançaran plantes fotovoltaiques i parcs eòlics en diverses localitats espanyoles, la major part en regions en transició. Sota el marc d’aquests préstecs, part del finançament es destinarà a una nova planta solar a Càceres, en els municipis de Ceclavín i Alcántara, que tindrà una potència instal·lada de 328 megawatts. A més, Iberdrola ha analitzat altres projectes que es beneficiaran del finançament sota aquesta línia, tant instal·lacions eòliques com fotovoltaiques «en un ampli ventall» de regions espanyoles.