treball

Així t'afecta la pròrroga dels ertos: totes les claus

L'acord: exempcions de fins al 80% si hi ha rebrot i de fins al 60% en erto parcial i ETOP

Les empreses no podran fer hores extra, contractar ni repartir dividends, segons el reial decret

El día que realicé esta fotografía fue el primer día que salí de mi pueblo en meses. Fue chocante descubrir un municipio tan turístico y repleto de turistas como es Sitges, completamente vacío. Para los restauradores ese día, al igual que para mí, era un día de estreno. Volvíamos a trabajar. Hacia mucho sol y se olía el verano en cada conversación que mantuve con los camareros y propietarios. Se notaba un atisbo de normalidad y cierto optimismo después de tanta incertidumbre.

El día que realicé esta fotografía fue el primer día que salí de mi pueblo en meses. Fue chocante descubrir un municipio tan turístico y repleto de turistas como es Sitges, completamente vacío. Para los restauradores ese día, al igual que para mí, era un día de estreno. Volvíamos a trabajar. Hacia mucho sol y se olía el verano en cada conversación que mantuve con los camareros y propietarios. Se notaba un atisbo de normalidad y cierto optimismo después de tanta incertidumbre. / PAU MARTÍ

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’acord per a la pròrroga fins al 30 de setembre dels ertos, subscrit pel Govern i els agents socials, té dues mesures principals: el manteniment dels ertos de força major total per a les empreses que encara no han tornat a l’activitat i la possibilitat que les empreses que es vegin obligades a tancar de nou per culpa d’un rebrot del coronavirus poden acollir-se a aquests procediments.

Consulta aquí com t’afecta l’acord de pròrroga dels ertos:

Exempcions

Als ertos de força major total vigents actualment (aquells que tenen tots els seus treballadors suspesos d’ocupació) se’ls aplicarà una exempció en les cotitzacions empresarials del 70% al juliol, del 60% a l’agost i del 35% al setembre en el cas d’empreses amb menys de 50 treballadors. Per a les empreses amb més de 50 empleats, l’exoneració de quotes serà del 50% al juliol, del 40% a l’agost i del 25% al setembre. Aquests percentatges són menors que els establerts fins al 30 de juny.

Per als ertos de força major parcial (aquells en els quals ja hi ha treballadors reincorporats al seu lloc de treball, però no tots) i els ertos per causes objectives (tècniques, organitzatives, econòmiques i de producció), les exoneracions a les empreses serien les mateixes. Els ertos de causes objectives passarien així a tenir exempcions de quotes, abans només aplicables als ertos de força major.  L’objectiu és facilitar la transició dels segons als primers ara que ja ha finalitzat l’estat d’alarma. Així, les empreses i entitats afectades per ertos de força major hauran de procedir a reincorporar els treballadors, prioritzant els ajustaments en termes de reducció de jornada.

Atur

Les prestacions d’atur associades als ertos (que es concedeixen sense necessitat de complir el període de carència i que impliquen ‘comptador a zero’) es mantindran fins al 30 de setembre, tret de les dels fixos discontinus, que es prolongaran fins al 31 de desembre.

Ni hores extres ni nous contractes

L’acord prohibeix a les empreses en ertos la realització d’hores extraordinàries, l’establiment o la represa d’externalitzacions de l’activitat i la concertació de nous contractes, ja siguin de manera directa o a través d’una empresa de treball temporal (ETT). Les empreses en erto només podran contractar o externalitzar tasques si els treballadors del seu centre de treball no poden fer, per formació, capacitació i «altres raons objectives o justificades», les funcions encomanades a l’empleat que es contracta o a l’externalització. Per a això, l’empresa haurà d’informar prèviament els representants legals dels treballadors.

Mantenir l’ocupació

S’estén el compromís de manteniment de l’ús de sis mesos a les empreses que realitzin ertos per causes objectives. Per a les empreses que es beneficiïn per primera vegada de les exoneracions de cotitzacions associades a aquests ertos, el termini de sis mesos en què estaran obligats a mantenir l’ocupació es computaria a partir que entri en vigor el nou decret.

Acomiadaments objectius 

L’acord manté fins al 30 de setembre la «prohibició» que va establir el Govern a l’acomiadament per causes objectives, cosa que a la pràctica suposa encarir la indemnització a 33 dies per any treballat, davant els 20 dels acomiadaments procedents.

Contractes temporals

Alhora, es manté també fins al 30 de setembre la suspensió dels contractes temporals, inclosos els formatius, de relleu i interinitat, fet que suposa ‘de facto’ prorrogar aquests contractes tot i que l’empresari vulgui rescindir-los. 

Paradisos fiscals i dividends

Notícies relacionades

La nova regulació que es dona fins al setembre estén als ertos per causes objectives la prohibició d’acollir-se a aquest procediment si l’empresa té domicili en un paradís fiscal. Tampoc podrà repartir els dividends corresponents a l’exercici fiscal en què s’apliqui l’erto, tret de si l’empresa en qüestió abona prèviament l’import de les exoneracions disfrutades (aquestes mesures s’aplicaven anteriorment només als ertos de força major). La limitació en el repartiment de dividends no serà d’aplicació a les empreses que, a 29 de febrer d’aquest any, tinguessin menys de 50 treballadors en plantilla.

Rebrots

En el cas d’empreses que actualment estan actives però que es vegin obligades a tancar com a conseqüència d’un rebrot del virus, es permetrà que puguin acollir-se a un erto de força major total, que comptaria amb una exoneració de quotes per a les empreses del 80% si la seva plantilla és inferior a 50 treballadors i del 60% si té més de 50 treballadors, segons han explicat a Europa Press fonts de la negociació

Temes:

ERTO