INDICADORS

L'IPC va caure l'1% al maig en el descens més gran en quatre anys

Els preus dels aliments s'han tornat a encarir

ipc / periodico

2
Es llegeix en minuts

Els preus van caure l’1% el mes de maig pel descens dels carburants, en el que suposa el retrocés més gran de la taxa anual de l’índex de preus de consum (IPC) des de fa quatre anys enmig de la pandèmia del coronavirus. Segons l’indicador avançat de l’IPC publicat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la taxa de variació anual és tres dècimes més gran que la del mes d’abril (0,7%) i reflecteix el descens dels preus dels carburants i combustibles, davant la pujada registrada el 2019, mentre que segueixen a l’alça els aliments.

En concret, en alimentació i begudes no alcohòliques la pujada al maig va ser del 3,5%, davant el 4% del mes d’abril, amb un increment del 5,4% per als frescos, també per sota de la taxa del mes d’abril, i del 2,3% en envasaments.

L’IPC interanual encadena quatre mesos de retrocessos i suma dos mesos en taxes negatives. L’organisme estadístic ha atribuït la disminució de la taxa interanual de l’IPC a l’abaratiment dels carburants i combustibles, davant la pujada de preus que van registrar el maig del 2019.

L’INE ha explicat que al maig va prosseguir l’estat d’alarma i, tot i que molts establiments van començar a obrir les seves portes, ho han fet amb limitacions d’aforament. Per això, la recollida dels preus s’ha hagut de fer íntegrament per mètodes telemàtics. Part de la cistella de productes de l’IPC continua sense estar disponible per a les llars, per la qual cosa l’INE, seguint les pautes d’Eurostat, ha hagut d’estimar el 18,6% dels preus.

Notícies relacionades

A causa de la situació de confinament de les llars per la Covid-19, l’INE ha elaborat dues agregacions especials en les quals es recull l’efecte en els preus dels béns i serveis que la majoria de les llars han continuat consumint en la situació actual. Els preus dels productes inclosos en el ‘Grup especial béns Covid-19’, en el qual s’inclouen els productes d’alimentació, begudes, tabac, neteja i articles no duradors per a la llar, menjar per a animals, productes farmacèutics i cura personal, augmenten un 2,8% al maig respecte al mateix del 2019, tres dècimes menys que a l’abril.

Els aliments continuen encarint-se

Estadística destaca el comportament dels preus dels aliments, la taxa anual dels quals passa del 4% a l’abril al 3,5% al maig. D’aquests, els aliments frescos arriben a una taxa del 5,4%, un punt i mig per sota de la del mes anterior, i els aliments envasats situen la seva taxa anual en el 2,3%, una dècima per sobre de la del mes d’abril. Per la seva banda, els preus del ‘grup especial serveis Covid-19’, en el qual figuren els serveis de lloguer de vivenda i garatge, la distribució d’aigua, amb clavegueres, recollida d’escombraries, despeses comunitàries, electricitat, gas, gasoil per a calefacció, telefonia, música i televisió en ‘streaming’, assegurances, comissions bancàries i serveis funeraris, van disminuir un 4,2% al maig en taxa interanual, dues dècimes més que a l’abril.

Temes:

Preus