CAIGUDA DEL 14,6% INTERANUAL

La firma d'hipoteques sobre vivendes es va desplomar el 26,8% el març respecte del febrer

El tipus d'interès mitjà per a la compra de vivenda va ser del 2,56% i el termini mitjà de 24 anys

hipotecas / periodico

2
Es llegeix en minuts

El nombre d’hipoteques  constituïdes sobre vivendes inscrites als registres de la propietat es va situar en 26.382 el mes de març passat, el 14,6% menys que el mateix mes del 2019 i que és la més baixa en un mes de març des del 2016, segons ha informat aquest dimecres l’Institut Nacional d’Estadística (INE). En termes mensuals (març sobre febrer), el nombre d’hipoteques sobre vivendes es va enfonsar el 26,8%, mentre que el capital deixat per a aquest tipus d’hipoteques es va desplomar el 46,9%. En els dos casos es tracta dels retrocessos més grans en un mes de març en almenys cinc anys.

L’import mitjà de les hipoteques sobre el total de finques inscrites en els registres de la propietat al març (procedents d’escriptures públiques realitzades anteriorment) va ser de 161.783 euros, un 10,7% superior al del mateix mes del 2019. 

Per a les hipoteques constituïdes sobre el total de finques al març, el tipus d’interès mitjà a l’inici va ser del 2,59% i el termini mitjà de 23 anys. El 48,5% de les hipoteques van ser a tipus d’interès variable i el 51,5% a tipus fix. El tipus d’interès mitjà a l’inici va ser del 2,25% per a les hipoteques a tipus variable i del 3,06% per a les de tipus fix.

En les hipoteques constituïdes sobre vivendes, el tipus d’interès mitjà va ser del 2,56% i el termini mitjà de 24 anys. El 47,0% de les hipoteques sobre vivendes es va constituir a tipus variable i el 53,0% a tipus fix. El tipus d’interès mitjà a l’inici va ser del 2,21% per a les hipoteques sobre vivendes a tipus variable i del 2,92% per a les de tipus fix

Amb el retrocés interanual experimentat en març, en el qual la crisi sanitària va provocar la declaració de l’estat d’alarma, la firma d’hipoteques sobre vivendes va tornar a taxes interanuals negatives després de tres mesos consecutius d’ascensos.

Notícies relacionades

L’INE recorda que durant el mes de març l’atenció diària al públic als Registres de la Propietat es va realitzar exclusivament mitjançant correu electrònic o per via telefònica. En aquest sentit, Estadística ha agraït a l’Escola de Registradors de la Propietat, font primària de les dades d’aquesta estadística, l’esforç realitzat per a la publicació de les dades de març, que han comptat amb una taxa de resposta superior al 93%, similar a la de mesos anteriors.

D’acord amb les dades difoses per l’INE, l’import mitjà de les hipoteques sobre vivendes va augmentar l’1,6% respecte a març del 2019, fins als 127.888 euros, mentre que el capital prestat va baixar el 13,3% en taxa interanual, fins als 3.373 milions d’euros.