pacte

Sánchez cedeix a Euskadi i Navarra la gestió de l'ingrés mínim vital

El Govern pacta amb el PNB una cessió que és vista com una picada d'ullet de cara a sumar recolzaments per a una última pròrroga de l'estat d'alarma

zentauroepp51534788 madrid  30 12 2019  politica  el secretario de general del p191230134639

zentauroepp51534788 madrid 30 12 2019 politica el secretario de general del p191230134639 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

Pedro Sánchez torna a temptar els nacionalistes bascos per garantir-se recolzaments de cara a una sisena i última pròrroga de l’estat d’alarma. El Govern ha firmat un acord amb el PNB per transferir la gestió del’ingrés mínim vital (IMV) que la pròrroga de l’estat d’alarma aprovarà divendres, a Euskadi i Navarra, amb data límit del 31 d’octubre del 2020, per materialitzar el traspàs, segons ha informat el partit nacionalista en un comunicat.

Segons l’acord aconseguit, el Govern espanyol es compromet a realitzar aquest traspàs abans de la data citada a través dels acords pertinents que s’adoptin en la corresponent Comissió Mixta de Transferències. El pacte estableix que la Comunitat Autònoma Basca i la Comunitat Foral de Navarra assumeixin les funcions i els serveis corresponents a l’INSS (Institut Nacional de la Seguretat Social) en relació amb l’ingrés mínim vital «a raó de l’especificitat que suposa l’existència d’hisendes forals» en aquestes comunitats autònomes. 

El PNB, que ha sigut essencial per tirar endavant les successives pròrrogues de l’estat d’alarma, es compromet a votar a favor de la convalidació del reial decret al Congrés dels Diputats. Al seu torn, ha considerat que l’acord suposa «un assoliment polític en un context de temptacions recentralitzadores».  El text del seu acord amb el Govern espanyol serà incorporat en el reial decret llei pel qual s’aprovi l’ingrés mínim vital. 

Segons el text acordat, el decret llei que establirà l’esmentat ingrés «com una renda base i no complementària a la qual puguin implementar amb normativa pròpia» comunitats autònomes segons les seves competències, haurà de contenir una disposició addicional recollint el pacte sobre la transferència. 

Les parts han acordat que fins a la materialització del traspàs al País Basc i a Navarra les administracions competents de l’Estat i de la comunitat autònoma interessada acordaran mitjançant un conveni una encomanda de gestió per realitzar les actuacions que permetin atendre els beneficiaris de la mesura.

Notícies relacionades

Segons ha valorat el PNB, aquest acord «reforça la bilateralitat Estat-CAV i Estat-Nafarroa i apuntala l’autogovern dels territoris històrics» i «s’empara amb l’especificitat de les hisendes forals».  La formació nacionalista ha assenyalat que amb el pactat s’encarrilen, a més, els possibles conflictes jurídics que podien derivar-se «de la col·lisió» de l’ingrés mínim vital amb la renda de garantia d’ingressos (RGI) basca o la renda garantida navarresa. 

 

Temes:

PNB Govern