El repte de la PAC

Luis Planas: «Si Brussel·les vol una agricultura més sostenible fan falta més diners»

El Govern adverteix que el model agrari de la Comissió Europea en la futura PAC augmenta els costos als agricultors

Planas demana a les autonomies que vigilin possibles abusos en preu

zentauroepp50226591 20 09 2019 luis planas afirma que se est  trabajando para li191004105050

zentauroepp50226591 20 09 2019 luis planas afirma que se est trabajando para li191004105050 / Eduardo Parra - Europa Press

2
Es llegeix en minuts

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, alerta de la necessitat d’un compromís econòmic de la la Unió Europea per impulsar una agricultura més sostenible tal com preveu el model projectat per al 2030. «Queda molta discussió per davant», admet el ministre en una entrevista a ‘Levante’, diari del grup Prensa Ibérica, però «s’ha de veure com es finança una agricultura amb més costos. Si volem fer més sostenible la producció agrària i ramadera, necessàriament, això té un cost».

Planas recorda en l’entrevista que Espanya aposta per un medi ambient sostenible i de lluita contra el canvi climàtic, però reconeix que aquesta sostenibilitat «ha de ser triple: econòmica, social i ambiental», perquè els agricultors i ramaders han de tenir «explotacions rendibles econòmicament». i moltes zones rurals d’Espanya pateixen problemes de despoblació. «L’‘Estratègia de la granja a la taula’ i sobre ‘biodiversitat’ són propostes que discutirem els estats de la UE». 

L’estratègia de la UE passa per reduir productes fitosanitaris  fins a en un 50% i de fertilitzants, un 20%, i alhora augmentar la mida de les terres dedicades a l’agricultura ecològica fins a un 25% respecte al total, apunta el ministre d’Agricultura, però insisteix que  «s’ha de veure com es finança una agricultura amb més costos».

La Comissió Europea publicarà les propostes sobre finançament per al període 2021-2027, i per a Plana «és clau» garantir el futur de l’agricultura familiar ja sigui a temps complet o parcial, tenint en compte que el sector, en tot l’arc mediterrani es basa en petites explotacions. «La UE haurà de tenir en compte aquesta estructura productiva», assenyala en l’entrevista.

Planas també ha defensat el decret llei de febrer per reequilibrar la cadena alimentària, perquè «pretén aconseguir ‘preus justos’ i que la retribució en origen per a agricultors i ramaders els permeti subsistir dignament i puguin obtenir rendibilitat» sense que les altres baules de la cadena com la indústria i la distribució deixin de funcionar. 

Notícies relacionades

Per buscar uns preus més ajustats a la producció, «ni la Constitució Espanyola ni els Tractats de la Unió permeten fixar preus», recorda el ministre, però «la nostra garantia és exigir un contracte de compravenda per escrit on es fixin preus i aquests no siguin inferiors als d’explotació», malgrat que els tractes verbals al món rural encara són freqüents. 

El Govern preveu a finals d’any enviar a les Corts un projecte de llei per traslladar la directiva 17/2019 de Pràctiques Comercials que pugui «posar al dia» la Llei de la cadena alimentària.