DISTRIBUCIÓ

Mercabarna tanca l'escorxador per deficitari i deixa en l'aire 80 llocs de treball de la concessionària

El consell d'administració avala l'acabament previst del contracte amb l'empresa que ofereix el servei

Els més de 27.000 metres quadrats que quedaran lliures es destinaran a la preparació d'elaborats

elaborados

elaborados

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El consell d’administració de Mercabarna ha acordat aquest dimarts el tancament de l’escorxador. El tancament de l’històric servei heretat el 1979 de les instal·lacions de la plaça de Joan Miró de Barcelona deixa en l’aire 80 llocs de treball. El tancament es produirà a finals de setembre, coincidint amb la data d’acabament previst del contracte amb l’empresa Condialimentserveis SL, que ha estat en vigor durant els últims 20 anys.

Mercabarna (els principals accionistes del qual són l’Ajuntament de Barcelona, amb el 51%, la Sepi (el 37%), i la Generalitat, amb el 13%, defensa la decisió com a conseqüència de les pèrdues recurrents d’uns 2,5 milions anuals que arrossega la instal·lació. A més, per garantir la continuïtat de les instal·lacions, l’Agència de Salut Pública de Barcelona havia exigit una remodelació íntegra de l’edifici i de la maquinària, que hauria requerit unes inversions superiors als 11 milions d’euros en els pròxims cinc anys i la paralització del servei durant almenys un any i mig.

Mediació

Mercabarna s’ha compromès amb els representants de Condialiment a dialogar per abordar el seu futur laboral, fonamentalment escorxadors, i que siguin contractats als escorxadors que assumeixin l’activitat dels dos clients actuals. L’escorxador de Mercabarna sempre ha sigut deficitari i en els últims deu anys ha generat pèrdues acumulades de més de 22 milions. El Tribunal de Comptes ja va emetre un informe el 2015 que aconsellava la suspensió del servei. Malgrat això, Mercabarna va intentar en els últims anys revitalitzar aquesta àrea de la instal·lació per la via de la qualitat del servei i la situació estratègica al costat de Barcelona. Malgrat això, l’opció de l’escorxador de Mercabarna sempre va ser més cara que la de l’elevada competència d’altres instal·lacions fora de l’àrea metropolitana. També es va arribar a fer el 2017 un concurs per adjudicar la gestió a una altra empresa, però no es va presentar cap aspirant.

Frescos elaborats 

Notícies relacionades

Els responsables de Mercabarna no han decidit encara quines activitats es duran a terme en els 27.362 metres quadrats que quedaran lliures, però reconeixen que «plouen les ofertes» en uns moments de profunds canvis en els hàbits dels consumidors. La major part de les ofertes existents, algunes d’empreses rellevants, procedeixen de firmes especialitzades en productes frescos elaborats. Es destinaria aquest espai per exemple al filetejat de peix o de verdures, la presentació de productes llestos per menjar o per a restaurants. L’obertura imminent d’un mercat de productes bio també és un motor important per a aquest canvi de l’oferta de Mercabarna cap a un consumidor que tendeix a reduir la compra de carn en favor de les fruites i les verdures. 

A Mercabarna asseguren que el cessament del servei no tindrà repercussió en el proveïment de carn de Barcelona, ja que altres escorxadors públics i privats de l’entorn tenen prou capacitat per absorbir aquesta activitat. Entre aquests, els de Sabadell, Castellbisbal, Sant Cugat, Guissona, Viñals Soler (Argentona), Friusa (Riudellots de la Selva), Roca 1927 (Banyoles), Grup J. Viñas (Vic) i fins i tot Fribin (Binèfar).

Temes:

Ocupació