comerç

Les bosses grogues desapareixeran de les botigues Ikea

La cadena sueca reincorpora la totalitat de la plantilla malgrat no obrir el 100%

ikea nuevasmedidasseguridad reapertura

ikea nuevasmedidasseguridad reapertura / Daniel Mora

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Ikea ha decidit reincorporar el 100% de la plantilla després de l’erto i ha redissenyat les botigues per adaptar-les a un nou concepte post-coronavirus, amb més mesures de seguretat i higièniques. També preveu potenciar el desenvolupament de nous formats comercials per vèncer la «desconfiança» dels clients al comerç en general, segons un comunicat de l’empresa.  

Les mesures de seguretat aplicades per Ikea modificaran alguns aspectes tradicionals de les botigues, tant per l’aspecte dels equips de protecció del personal com per la desaparició de la tradicional bossa groga o els articles d’exposició i prova. Els clients continuaran fent les compres mitjançant carros o la bossa blava que després s’emportaran a casa. L’aforament es limitarà al 40% i s’han instal·lat pantalles de protecció en les caixes enregistradores, en els punts d’atenció al client i en les àrees de planificació. La prova de productes es restringeix, amb protectors especials i productes desinfectants. 

Ikea ha anunciat aquest dilluns la reobertura total de part de les seves botigues; concretament, de les localitzades en zones que passen a la fase 2: la Corunya, Astúries, Barakaldo, Jerez, Múrcia, Sevilla, Saragossa i el Punt d’Entrega de Pamplona.  Alhora i malgrat no trobar-se, per tant, operativa al 100%, la companyia ha anunciat també la cancel·lació de l’erto per a la totalitat de la seva plantilla (8.725 empleats i empleades). Petra Axdorff, directora general d’Ikea ha assegurat que la mesura respon a la necessitat d’adaptar-se al nou context i estar preparat el procés de desescalada de l’estat d’alarma. 

«Davant d’un nou escenari d’incertesa i de possible desconfiança de la població en els desplaçaments i canvis en els hàbits de consum, els nostres formats més accessibles poden cobrar encara més sentit i utilitat per als nostres clients mentre estudiem ja també altres possibles nous formats que definirem amb el temps. Com solia dir el nostre fundador, Ingvar Kamprad, les crisis ens fan més forts tant a nosaltres com als nostres negocis», conclou Axdorff.

Notícies relacionades

La firma no ha fet cap acomiadament i ha aplicat un sistema d’avançaments per compensar els retards en el pagament de les prestacions públiques per l’erto. La companyia acaba de firmar, a més, aplicable al que resta del 2020, un acord d’adaptació de jornada que estableix entre altres mesures: adaptacions horàries i canvis d’horari i/o torn en la planificació entregada; la sol·licitud de reducció de jornada temporal sense necessitat de justificar la causa, fins i tot sense reducció salarial sempre que sigui recuperada abans del final de març de 2021; excedències temporals i extraordinàries amb reserva de lloc de treball o permís retribuït recuperable d’un mínim de 2 dies i un màxim de 15 dies; totes pensades per facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar en aquest context complicat. D’altra banda, s’acorda també que el període d’erto no afecta les vacances anuals dins del calendari anual i que les vacances ja planificades i comunicades seran inamovibles tret de mutu acord entre les parts.    

«No existeix certesa en el dia d’avui de quan podrem continuar obrint les nostres botigues i les que obren avui, ho fan amb aforaments restringits, de manera progressiva, esglaonada i asimètrica, en línia amb les directrius oficials. Malgrat tot, la nostra capacitat queda contrastada amb aquesta decisió que respon a l’objectiu de disposar de plena autonomia i llibertat per estructurar la nostra activitat de cara als pròxims mesos. Estem preparats per obrir la totalitat de totes les nostres botigues i amb aquesta sortida de l’erto per al 100% de la plantilla, acabem una etapa i recuperem la normalitat almenys en el que a l’àmbit laboral es refereix», va assegurar Axdorff.

Temes:

Ikea Comerç