relacions laborals

Espanya, a la cua d'Europa pel que fa al teletreball, malgrat la pandèmia

El 30,2% dels espanyols han començat a treballar des de casa arran del confinament

Una mujer teletrabaja desde su casa el lunes 16 de marzo,  primer día laboral de aplicación del decreto de alarma.

Una mujer teletrabaja desde su casa el lunes 16 de marzo,  primer día laboral de aplicación del decreto de alarma. / EFE / ENRIC FONTCUBERTA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La irrupció del coronavirus i el confinament de gran part de l’economia han provocat que un important nombre de treballadors hagin experimentat la seva primera experiència dilatada amb el teletreball. Concretament, el 30,2% dels treballadors a Espanya han començat a treballar a distància arran de la pandèmia, segons un estudi recent d’Eurofund. No obstant, una pobra implantació prèvia d’aquesta modalitat de treball i una estructura econòmica amb un alt pes de les professions amb una activitat obligatòriament presencial provoquen que Espanya sigui un dels països de la Unió Europea amb menys nombre de treballadors a distància. En concret, el sisè per la cua entre el club dels 27.

A Espanya, el 9,7% dels treballadors teletreballava abans de la irrupció de la Covid-19. L’escassa regulació en els convenis col·lectius reafirma el percentatge, ja que segons la UGT, únicament el 4% dels treballadors es regeix per un plec de condicions amb una clàusula que recull específicament com articular el teletreball. Aquesta dinàmica sí que era fins ara una cosa mes freqüent a països com Holanda, líder en treball a distància a Europa, amb el 17,6% dels seus treballadors exercint rutinàriament des de casa. Espanya se situava a la mitjana de la UE, més a prop de Romania (9,5%) que de França (16,7%).

No obstant, l’emergència sanitària ha provocat que una gran part de les economies europees es traslladessin als intramurs dels domicilis. El cas d’Itàlia  és un dels més extrems, ja que fins al març només el 5,9% exercia habitualment des de la seva residència. I, després de les restriccions i les recomanacions governamentals de limitar en la mesura possible l’activitat als centres de treball, el 40,8% dels italians van començar a teletreballar; 10 punts per sobre que a Espanya.

El teletreball més enllà del virus

Notícies relacionades

El Govern, davant la dilatació de l’emergència sanitària, ha decretat com a «preferent» la modalitat del teletreball fins al juliol. A banda de com acabin articulant aquesta dinàmica les empreses i els treballadors en el seu dia a dia més enllà de la Covid-19, en firmes com la multinacional Twitter ja han avançat que aquest tipus de rutines han arribat per quedar-se. En aquest sentit, el Banc d’Espanya calcula que un de cada tres llocs de treball es podria adaptar definitivament per exercir a distància, segons dades publicades aquesta mateixa setmana.

El teletreball, no obstant, no és una dinàmica de treball neutra i comporta riscos i potencialitats per a la qualitat de les condicions de treball de les persones. Segons dades d’un estudi d’Ipsos Digital per a Celside Insurance, el 56% dels treballadors enquestats considera que rendeix més amb el treball a distància. No obstant, les raons són diverses: millor organització (29%), d’una banda, però també les hores extra (27%) o una exigència més gran per part de l’empresa (30%), per l’altra.