resposta a la pandèmia

De Guindos s'alinea amb el Govern respecte al fons de reconstrucció europeu

El vicepresident del BCE defensa que els ajuts siguin no reemborsables en lloc de préstecs

L'exministre defensa mesures temporals de recolzament i una renda mínima de només dos o tres mesos

rosas51357415 guindos bce david castro nueva economia191213162935

rosas51357415 guindos bce david castro nueva economia191213162935 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, s’ha alineat aquest dimecres amb la posició de governs com l’espanyol o l’italià davant els de països com Alemanya i Holanda respecte al fons de reconstrucció que negocien els líders europeus. L’exministre d’Economia amb el PP, així, ha defensat que els «ajuts que es proporcionin als diferents països no siguin en forma de deute (és a dir, préstecs), sinó de transferències no reemborsables».

En un seminari telemàtic organitzat per Esade, De Guindos ha considerat crucial que es produeixi una «resposta paneuropea» a la crisi del coronavirus que permeti reduir la «diferència en termes de situació fiscal» dels diferents països per respondre a la pandèmia. En aquest sentit, s’ha mostrat convençut que la «solidaritat» es concretarà («La veurem, potser no tant com ens agradaria a alguns») a través d’aquest fons.

El número dos de l’autoritat monetària, així, ha destacat que l’instrument estarà dotat amb una quantitat d’entre 1 i 1,5 bilions d’euros, finançats totalment o en «part» de forma comuna. «Permetrà que davant d’un xoc com l’actual, que és una crisi sanitària que ens ha afectat a tots, però que, no obstant, no ha tingut efectes simètrics perquè no tots érem en la mateixa situació, la Unió Europea ajudi que a la sortida de la crisi tots utilitzem els mateixos instruments amb la mateixa intensitat i que no hi hagi països que vagin per davant i d’altres per darrere», ha argumentat.

Temporal

De Guindos ha destacat que Espanya hauria d’haver reduït més el dèficit en els anys de creixement, però ha afirmat que «ja no té gaire sentit pensar-hi». En aquesta línia, ha defensat mesures com les adoptades pel Govern per afrontar els efectes econòmics de la pandèmia, però ha advertit que han de ser «temporals i compassar-se amb la tornada a la normalitat». Per això, ha afirmat que rendes mínimes, com la permanent que prepara l’Executiu, haurien de durar «dos o tres mesos».

Notícies relacionades

L’economia de la zona euro, ha recordat, va caure gairebé un 4% en el primer trimestre davant el quart de l’any passat, i el descens entre l’abril i el juny pot ser del «doble o el triple». A l’any, el retrocés serà d’entre el 6% i el 12%, amb un escenari central del 9%, i l’any que ve el creixement rondarà el 6%, amb la qual cosa es tardarà entre any i mig i dos anys a recuperar la posició de partida. Amb tot, ha assegurat que ja s’ha «tocat fons», però ha advertit que la recuperació dependrà que no hi hagi un rebrot de contagis i de les mesures de desconfinament: «És fonamental que es compatibilitzi l’interès sanitari amb l’econòmic».

En uns dos anys, ha continuat, el nivell de dèficit conjunt dels països de la moneda comuna quedarà per sota del 3%, després de pujar des del 0,8% de l’any passat al 8% aquest exercici, però l’empremta més gran de la crisi serà en el deute, perquè el seu pes sobre el PIB augmentarà en uns 15 o 20 punts bàsics. «No hi ha alternativa, perquè l’alternativa seria molt pitjor», ha afirmat.