EFECTES DEL Covid-19

Les franquícies de missatgeria i els tallers, excepcions en els tancaments pel coronavirus

El confinament ha suposat la pràctica paralització de l'activitat a tots els sectors

El 90% de franquiciats a Catalunya no poden arribar a un acord de lloguer

taller-mecanico-1

taller-mecanico-1

1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

«Gairebé el 90%» dels franquiciats no pot arribar a un acord aquests dies sobre el pagament del lloguer amb els propietaris del local durant la crisi del coronavirus, segons l’Associació de Franquícies de Catalunya (AFC). En un comunicat, l’associació reconeix que entorn del 10% dels franquiciats sí que han arribat a un acord amb el llogater per retardar o fraccionar el lloguer fins que es recuperi l’activitat. El sector de les franquícies està sent afectat directament per la situació de confinament, ja que segons els últims informes de l’Associació Espanyola de Franquiciadors (AEF) remesos al Govern la pràctica totalitat del sector està sense activitat. En el sector de la missatgeria sí que es mantenen les oficines obertes, però amb un 30% de caiguda de l’activitat, segons l’AEF. També hi ha activitat als tallers d’automòbils

L’associació de franquiciadors catalana ha demanat a la Generalitat un posicionament públic sobre la situació de les franquícies perquè «impacta de manera directa i negativa en l’activitat econòmica». Uns 15.000 dels prop de 22.000 locals comercials llogats a franquícies a Catalunya estan tancats des que va començar l’estat d’alarma, i per tant, no ingressen, i el lloguer suposa «aproximadament la quarta part» de les seves despeses fixes, informa Europa Press.

Notícies relacionades

L’AFC calcula que els 15.000 locals tancats sumen 72.000 empleats, i els sectors més afectats són (per aquest ordre): moda (4.000 botigues, 13.000 afectats), hostaleria i restauració (2.500 locals, 8.000 afectats), electrònica (1.500 botigues, 4.000 persones), cura i benestar personal (1.300 locals, 3.500 afectats) i agències immobiliàries (1.000 locals, 3.500 afectats).

El president de l’AFC, Xavier Vallhonrat, assegura que no es tracta de demanar un tracte de favor per al col·lectiu, sinó que els llogaters «s’avinguin a negociar el que contempla el decret llei», que fixa normes per a un acord amb l’arrendatari però no és clar a l’hora d’establir el repartiment de costos de la situació.