FACTURAR EN NEGRE

Els inspectors d'Hisenda alerten sobre l'augment de l'economia submergida

Proposen allargar la campanya de la Renda si el confinament s'estén més enllà del juny

renta

renta / FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La presidenta del’Associació d’Inspectors d’Hisenda de l’Estat, Berta Tomás, ha advertit que durant la situació excepcional de l’estat d’alarma i en la crisi econòmica que vindrà posteriorment és molt probable que s’incrementi l’economia submergida, per la qual cosa ha indicat quel’Agència Tributària  posarà en marxa «tota la seva capacitat» per evitar les activitats ocultes.

«Per descomptat que som conscients que l’anomenada economia il·legal o submergida pot augmentar, i amb independència del que representa respecte del PIB, no hi ha cap dubte que sectors de la població quedaran greument afectats», ha alertat Tomás.

Per això, assegura que el possible augment de les activitats econòmiques fora del control d’Hisenda és un problema que caldrà avaluar, primer durant la durada de l’estat d’alarma, i una vegada acabat el confinament, serà necessari «desplegar tota la capacitat» de la Inspecció per perseguir aquest tipus d’actuacions.

«En períodes de crisi econòmica es pot produir un increment de l’economia submergida», alerta Tomás, que, no obstant, remarca que, davant aquells que actuïn d’aquesta manera, l’Agència Tributària vetllarà «per erradicar aquestes conductes que produeixen una violació directa dels principis continguts a l’article 31 de la Constitució: contribució al sosteniment de les càrregues públiques, igualtat i justícia tributària».

Més conscienciació fiscal

En aquest sentit, aposta per «intensificar» les actuacions de lluita contra el frau, «que tendeix a incrementar-se en aquest tipus de situacions excepcionals» com l’estat d’alarma, i d’altra banda, l’Agència Tributària ha de continuar transmetent «amb força» el missatge que és necessària més conscienciació i responsabilitat fiscal per part dels contribuents.

Segons l’opinió de Tomás, la reconstrucció que necessitarà Espanya després de la pandèmia reclama que el tradicional ‘Hisenda som tots sigui assumit sense cap gènere de dubtes i amb generositat per part dels que més tenen i, en conseqüència, més poden aportar».

També derivat de la situació de confinament, tot i que es tracta d’una actuació prioritària dels últims anys, la Inspecció d’Hisenda continua extremant el control sobre el comerç ‘online’, que està augmentant «exponencialment» com a conseqüència de l’estat d’alarma.

Control sobre la venda ‘online’

Berta Tomás reconeix que les noves fórmules de negoci que es troben dins de l’anomenada economia digital ja era un dels objectius clau exposats en els últims plans de control tributari, especialment la informació relacionada amb els nous models d’activitat econòmica, sobretot el comerç electrònic.

«Es manté una estratègia coordinada, successiva i intensa de lluita contra l’ocultació d’ingressos derivats d’aquestes fórmules noves de negoci, amb una atenció específica de les plataformes de venda per internet de béns o serveis que, en aquests moments de confinament, s’està incrementant exponencialment», reitera Tomás.

En relació amb la flexibilització dels terminis d’atenció de requeriments, presentació d’al·legacions, pagament d’obligacions tributàries i interposició de recursos que ha dut a terme Hisenda per l’estat d’alarma, Berta Tomás remarca que, a més, s’ha ordenat suspendre tots els procediments d’aplicació dels tributs, sancionadors, de revisió i execucions de resolucions, tret del cas de la realització de tràmits imprescindibles.

Terminis de tràmits suspesos

Malgrat això, aclareix que en aquelles inspeccions iniciades abans de l’estat d’alarma, els tràmits es fan telemàticament i amb l’«impuls» de l’obligat tributari, és a dir, si es presenta alguna documentació és a iniciativa del contribuent, ja que els terminis d’emplenament de tràmits es troben suspesos.

També precisa que, malgrat la normativa que deixa en suspens els terminis tributaris, es poden iniciar procediments inspectors nous, si bé tots els tràmits queden demorats fins al 20 de maig, sense perjudici de la possible iniciativa dels contribuents aportant documentació de manera telemàtica, ja que la immensa majoria dels inspectors d’Hisenda i dels funcionaris de l’Agència Tributària estan treballant des de casa «a la perfecció».

Quant al desenvolupament de la campanya de la Renda, que es va iniciar a principis d’abril, els inspectors d’Hisenda valoren de manera positiva que s’hagi mantingut la data d’inici perquè Hisenda torna tots els anys a un nombre important de contribuents, però no descarten que si es prolonga l’estat d’alarma, calgui prolongar també l’acabament de la campanya, que finalitza el 30 de juny.

Allargar la campanya de la Renda

Notícies relacionades

Així, Tomás indica que estan estudiant «amb molt detall» la campanya presencial d’elaboració de declaracions d’IRPF, ja que aquest any es durà a terme tenint en compte totes les mesures de seguretat, i afegeix que l’ampliació del termini de la campanya «dependrà de quant duri el confinament».

«Si s’allarga [l’estat d’alarma] fins després de l’acabament del termini de presentació de declaracions d’IRPF, el més lògic seria allargar aquell termini perquè, com sabem, l’operativitat no és la mateixa si no pots sortir de casa que si un pot fer-ho amb total llibertat», reitera la presidenta de l’organització d’inspectors.