Competència

La CNMC investiga bancs i funeràries que es volen aprofitar de la crisi amb possibles abusos

Algunes entitats han condicionat inicialment els crèdits avalats a la firma d'una assegurança de vida

L'organisme estudia un possible càrtel de funeràries i l'increment de preus dels gels hidroalcohòlics

zentauroepp35960838 madrid 19 10 2016   el presidente de la cnmc  jos  mar a mar180222132729

zentauroepp35960838 madrid 19 10 2016 el presidente de la cnmc jos mar a mar180222132729

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo / P. Allendesalazar

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) investiga bancs, empreses funeràries i fabricants d’hidrogels que vulguin aprofitar la crisi del coronavirus amb possibles abusos. La institució va habilitar fa uns dies una bústia per detectar pràctiques anticompetitives relacionades amb la crisi sanitària i el resultat de la iniciativa ha sigut una allau de denúncies: més de mig centenar en la seva primera setmana de funcionament. En la majoria dels casos, han estat referides a possibles conductes anticompetitives al sector financer i la comercialització de béns i serveis de primera necessitat.

La CNMC ha iniciat tres investigacions per determinar l’abast de la veracitat d’aquestes denúncies. L’organisme que presideix José María Marín Quemada està analitzant l’exigència per part d’«algunes entitats financeres» d’una «garantia addicional» –en particular, la subscripció d’una assegurança de vida– per a la concessió dels préstecs a empreses i autònoms avalats per l’Estat i altres ajuts financers aprovats pel Govern davant de la crisi generada pel coronavirus. «En concret, s’analitza si tal exigència podria constituir una conducta deslleial que, per falsejar la lliure competència, afecti l’interès públic en un context de crisi derivada del Covid-19», ha precisat.

Fa dies, van circular per les xarxes socials vídeos de presumptes clients queixant-se que els seus bancs els exigien contractar altres productes i serveis per accedir als crèdits amb garantia pública, una pràctica prohibida expressament pel Ministeri d’Assumptes Econòmics a través de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO). Aquest dilluns, el Banc d’Espanya va advertir les entitats que en vigilarà estretament el compliment i el mateix sector, a través de les seves principals patronals, va assegurar que ha aclarit a la seva xarxa comercial que és una pràctica vetada.

Fonts financeres asseguren que el problema s’ha derivat de la tardança entre que es va aprovar la línia d’avals i se’n van fixar les condicions, però puntualitzen que els intents de vendre altres productes han sigut molt limitats i s’han degut a la iniciativa particular d’alguns empleats de les oficines, no a directrius generals. En qualsevol cas, la portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dimarts que l’Executiu s’ha dirigit ja a les entitats financeres per «tornar a recordar-los les condicions a les quals han d’oferir els préstecs» avalats. «Estem fent un seguiment perquè totes les condicions es respectin», ha advertit.

Acords anticompetitius

A més, de les entitats financeres, la CNMC també investiga altres sectors amb alta demanda durant aquesta crisi del coronavirus. És el cas de les funeràries i les empreses de producció de gels hidroalcohòlics. Segons l’organisme de competència, les funeràries podrien haver arribat a acords anticompetitius entre competidors –que es coneix com a càrtels– o a conductes agressives deslleials, «objectivament contràries a les exigències de la bona fe i susceptibles de minvar de manera significativa la llibertat d’elecció dels destinataris [familiars dels morts]».

Notícies relacionades

En el cas dels gels  l’objectiu de la investigació parteix de «substancials» increments del preu d’aquests productes i de les matèries primeres que es fan servir en la seva fabricació (etanol) utilitzats en la seva producció, a més de situacions de desproveïment al mercat.

Competència està analitzant «de manera detallada l’evolució d’aquests mercats a Espanya per identificar i, en el seu cas sancionar, l’existència de conductes anticompetitives derivades de tals increments de preu». L’inici d’aquesta investigació no implica l’obertura d’un expedient formal, sinó que es tracta del primer estadi per determinar si és necessari o no procedir a un estudi més exhaustiu de cada cas.

Temes:

Competència