conseqüències del coronavirus

La banca llança una moratòria hipotecària de fins a dotze mesos

L'ajornament del capital en els crèdits al consum serà de fins a sis mesos

Cada entitat decidirà a qui atorga l'avantatge, de quina manera i per quant temps

zentauroepp53028151 200404185706

zentauroepp53028151 200404185706

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

La banca ha anunciat aquest dilluns la seva pròpia moratòria hipotecària per a persones que hagin vist caure fortament els seus ingressos a causa del coronavirus però que no compleixin els criteris per beneficiar-se de l’aprovada pel Govern per a col·lectius vulnerables, a més d’una moratòria en els crèdits al consumCom ja va avançar aquest diari, feia temps que les entitats preparaven la iniciativa i quedava per decidir les condicions i si s’anunciava com una mesura sectorial. Finalment, les dues grans patronals –l’AEB  (bancs tradicionals) i la CECA (antigues caixes d’estalvi)– han publicat un comunicat conjunt.

Per possibilitar un acord, les entitats associades a aquestes organitzacions han decidit fixar uns màxims que els deixen espai per actuar de forma individual. La moratòria, així, consisteix en un ajornament de «fins a» dotze mesos en el pagament del capital (no dels interessos i altres costos) de la hipoteca sobre la primera vivenda d’aquelles persones afectades «econòmicament» per la pandèmia que així ho sol·licitin. En els préstecs personals, el diferiment màxim serà de sis mesos. S’han fixat períodes límit perquè algunes entitats són partidàries de concedir més temps que d’altres.

A més, no s’han precisat uns criteris de pèrdua d’ingressos i situació familiar per beneficiar-se de la mesura i, segons fonts del sector, en principi no es farà. Amb això, cada entitat podrà decidir lliurement a qui concedeix la moratòria i per quant temps. També de quina manera, ja que l’«ajornament s’instrumentarà, segons els casos i en funció del criteri de l’entitat, mitjançant un préstec personal, una modificació del préstec hipotecari o una altra fórmula financerament equivalent». Algunes, així, prefereixen atorgar un crèdit pont amb un tipus baix que després es consolidi amb la hipoteca, i d’altres es decanten per allargar el termini d’aquestes, entre altres opcions.

Voluntari però instat

Notícies relacionades

L’AEB i la CECA, de fet, han volgut remarcar que les seves associades han pres la iniciativa «sense perjudici d’altres mesures de recolzament per a la mateixa finalitt que cadascú pot oferir als seus clients», i així es deixa les mans lliures. Així mateix, han destacat que les entitats l’han adoptat «de manera voluntària», si bé fonts del sector reconeixen que la mesura ha sigut animada i seguida de prop pel Banc d’Espanya i el Govern.

Les patronals han aprofitat per defensar que la moratòria «posa de manifest el ferm compromís dels bancs per recolzar i contribuir que les famílies que s’han vist afectades per la crisi superin aquesta difícil situació», ja que forma part d’una bateria de «solucions» conjuntes i individuals impulsada pel sector per ajudar als seus clients i contribuir a la recuperació econòmica. La banca, efectivament, s’ha llançat a anunciar mesures contra els efectes de la malaltia en les últimes setmanes per millorar la seva malmesa reputació i demostrar la seva responsabilitat i compromís social, a més de per evitar quedar-se sense negoci pels problemes dels seus clients i repetir els errors de la crisi del 2008-2012.