COMERÇ

Alerten que, sense ajuts, el 20% del petit comerç haurà de tancar

La Confederació Espanyola de Comerç proposa suspendre les rebaixes d'estiu per no agreujar la situació de les botigues tradicionals

cmontanyes18694807 barcelona 22 03 2012 el presidente de los hoteleros  jordi c170224175810

cmontanyes18694807 barcelona 22 03 2012 el presidente de los hoteleros jordi c170224175810 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La Confederació Espanyola de Comerç (CEC) preveu que el 20% dels petits comerços hauran de tancar si no aconsegueixen ajuts directes per superar el tancament imposat pel decret de confinament. La patronal va mostrar aquest divendres el seu desacord amb les últimes mesures econòmiques i laborals aprovades per l’Executiu «al considerar que deixen totalment desprotegit el petit comerç» malgrat suposar 1,3 milions de llocs de treball. Segons les dades de la CEC, sense mesures efectives, s’estima que un 20% haurà de tancar, cosa que es tradueix en més de 80.000 establiments i 240.000 llocs de treball. 

En una carta remesa al Ministeri de Comerç, Indústria i Turisme, la CEC ha traslladat la necessitat d’ajuts directes i més específics al petit comerç, que s’enfronta a un escenari d’emergència econòmica per la falta de liquiditat. Almenys un 65% del comerç de proximitat està tancat des de fa 20 dies, havent d’assumir costos i sense percebre ingressos, fet que el col·loca en una situació de màxima vulnerabilitat. «Molts subsectors d’aquest format ja venien molt debilitats i estaven vivint pràcticament amb la caixa diària o mensual, per la qual cosa no comptar ara amb cap ingrés els condemnarà al tancament», adverteix la CEC. 

Rebaixes d’estiu

Entre les mesures sol·licitades al Govern per minimitzar l’impacte d’aquesta crisi al comerç, la CEC proposa en l’àmbit fiscal, entre altres mesures, la suspensió del recàrrec d’equivalència, un cost fix que en aquest context resulta injustificat al no estar fent-se cap tipus d’aprovisionament. Aquesta suspensió temporal hauria de servir com a pas previ a la supressió definitiva d’aquest recàrrec. Així mateix, la CEC proposa la suspensió de la campanya de rebaixes d’estiu d’aquest any, a fi de no debilitar més el petit comerç i convida a reflexionar sobre la conveniència de tornar als tradicionals períodes de rebaixes. 

La Confederació proposa també al Govern la implantació d’un tiquet especial de compra, destinat a l’adquisició de compra en pimes del petit comerç per tal d’afavorir la recuperació de la demanda, pal·liar els possibles canvis d’hàbit de consum que es puguin produir després del reinici de l’activitat i promoure la importància de la botiga física, reforçant l’estructura comercial bàsica que representen els establiments comercials dels pobles i ciutats d’Espanya.

Notícies relacionades

Davant d’aquests moments d’extraordinària dificultat per al sector, la CEC demana màxima comprensió i flexibilitat amb els comerços que puguin caure en impagament, com a conseqüència de la declaració d’estat d’alarma sanitària. Sol·licita que no siguin inclosos en el Registre d’Acceptacions Impagades (RAI), per tal que puguin continuar optant a línies de finançament.  

Finalment, la CEC sol·licita al Govern unes fortes campanyes nacionals de recolzament al petit comerç, amb un doble objectiu, un de sensibilització i conscienciació de l’impacte econòmic i laboral, així com la seva aportació al paisatge i dinamisme urbà, i un altre, que comenci l’endemà de l’aixecament d’estat d’alarma, enfocat a dinamitzar les compres al comerç de proximitat que necessitarà recuperar el més ràpid possible la dinamització de les vendes per garantir la seva supervivència.