a la ue

Brussel·les proposa un sistema europeu d'ajuts a l'ocupació pel coronavirus

La Comissió Europea presenta aquest dijous un pla comunitari per proporcionar subsidis públics als països més afectats

zentauroepp52849263 coronavirus trabajador200319120954

zentauroepp52849263 coronavirus trabajador200319120954

2
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea presentarà demà una iniciativa per proporcionar subsidis públics recolzats pel conjunt de la Unió Europea per ajudar al manteniment de l’ocupacióen els països més afectats pel coronavirus, en concret a través de sistemes com els expedients de regulació temporal d’ocupació (erto).

La presidenta de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, va anunciar aquest dimecres la presentació d’aquest esquema, batejat com a «Sure», tot i que no va precisar com es finançarà, quin serà el seu volum o quins requisits hauran de complir els països per rebre ajuts. La proposta va ser debatuda aquest dimecres per l’escola de comissaris i s’espera que sigui adoptat i presentat demà, tot i que encara s’està treballant sobre això, segons va indicar un portaveu de la Comissió.

«Està destinada a ajudar Itàlia, Espanya i altres països que han sigut durament colpejats. I això es farà gràcies a la solidaritat d’altres Estats membres», va dir Von der Leyen en un vídeo publicat en diversos idiomes, inclòs l’espanyol, a la xarxa social Twitter.

Brussel·les planteja en concret que els països posin en marxa sistemes de treball temporal, pels quals atorguin a les empreses subsidis públics que els permetin mantenir empleats els seus treballadors i continuar pagant-los el salari tot i que la seva activitat s’hagi reduït per la pandèmia.

Per mantenir-los al lloc, en el temps lliure, els treballadors podrien realitzar cursos de formació, segons Von der Leyen, qui va destacar que al continuar cobrant els seus salaris aquests podrien continuar pagant el lloguer o fent compres, cosa que tindria un impacte positiu en l’economia.

Aquest sistema estaria en la línia de l’esquema alemany de «Kurzarbeit», que consisteix en una reducció de la jornada laboral però amb garanties d’ocupació, i l’equivalent del qual a Espanya serien els ertos.

«Ajudarà els països més afectats i està garantit per tots els Estats membres», va dir Von der Leyen, sense precisar si els ajuts sortiran dels romanents de l’actual pressupost europeu, ja que encara no n’hi ha un de nou, de l’emissió de bons o d’una altra font de finançament.

La iniciativa respon a les demandes d’Espanya i altres països perquè la Comissió accelerés la seva proposta per crear un sistema de reassegurança d’atur a la Unió Europea, que en principi havia de presentar a finals d’aquest any.

La crisi del coronavirus ha obligat a anticipar-lo i podria aplanar també el camí per a la seva acceptació, ja que la idea genera menys reticències a Alemanya, així com en altres Estats, que les propostes per emetre deute mutualitzat –els anomenats «coronabons- o per utilitzar el fons de rescat de l’eurozona que s’han posat sobre la taula fins a ara .

L’Eurogrup podria debatre-la en la seva reunió del pròxim 7 d’abril, en la qual s’espera que els ministres d’Economia i Finances adoptin més mesures per pal·liar l’impacte econòmic d’una pandèmia que portarà a la recessió la UE i l’eurozona aquest mateix any i tindrà un important impacte sobre l’ocupació. EFE

Agència EFE

Temes:

Notícies relacionades

ECO

TREBALL