El sector immobiliari, «tocat de mort» pel coronavirus

«Ja veníem amb una mica de frenada i això ha sigut la rematada», es queixen

pisos

pisos

2
Es llegeix en minuts
Efe

La crisi sanitària del coronavirus i l’aturada en l’economia espanyola per l’estat d’alarma en què es troba sumit el país, que intenta contenir els contagis, ha posat contra les cordes el sector immobiliari, afectat per la frenada econòmica i al qual el Covid-19 ha «tocat de mort». Així ho ha explicat a Efe la presidenta de la Federació d’Associacions Immobiliàries (FAI) d’Espanya, Nora García, que ha asseverat que el seu sector tindrà enormes dificultats per «reposar-se quan acabi el confinament, perquè està «tocat de mort»: «Ja veníem amb una mica de frenada i això ha sigut la rematada», ha lamentat.

Segons ha detallat, l’activitat immobiliària ha quedat «paralitzada al 100%» i es resumeix ara a mantenir viu el contacte amb potencials clients perquè, quan passi l’estat d’alarma, puguin reactivar les operacions.

«En la previsió d’aquí dos o tres mesos»

«La gent vol visitar les cases i això ja no ho podem fer. La nostra activitat s’ha vist reduïda a estar en contacte amb els clients per enviar-los ànims i recordar-los que seguim aquí», ha indicat. Per això, ha asseverat que els locals comercials hauran d’esforçar-se molt per «arrencar», perquè, en la majoria dels casos, les immobiliàries que els gestionen «treballen a dos o tres mesos vista», de manera que els ingressos no seran immediats tot i que es restableixi l’activitat.

«Obrirem la persiana, però començarem a facturar al cap d’uns mesos. No és com a l’hostaleria, per exemple, que tindran ingressos de seguida. A nosaltres ens costarà reposar-nos», ha emfatitzat.

D’altra banda, García ha pronosticat que la congelació del teixit econòmic del país, en quarantena pel coronavirus, pot portar a llarg termini a una baixada en els preus dels lloguers, arrossegats per l’augment de l’oferta, a la qual se sumaran molts pisos turístics actualment buits.

Contagi del turisme

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha aclarit que, com l’activitat turística està a zero per la quarantena i es preveu que trigui mesos a recuperar la normalitat, moltes cases que havien desaparegut del parc de vivendes tornaran al mercat. «Petits inversors trauran les seves vivendes per a lloguers habituals i les empreses que no tenen gaire matalàs tornaran fins i tot edificis que havien adquirit per a rendes turístiques», ha assegurat. I ha afegit: «Hi haurà molta més oferta i d’aquí a uns anys els preus podrien tornar a baixar».

Per la seva banda, el portaveu d’Idealista, Fernando Encinar, ha remarcat que el sector immobiliari passa una «enorme incertesa i molta volatilitat» a causa de l’impacte econòmic de la pandèmia que s’acarnissarà especialment amb el segon trimestre de l’any, al qual deixarà una empremta «molt rellevant». Segons el seu parer, no està tan clar que els preus de les rendes arribin a baixar quan acabi l’estat d’alarma, ja que la demanda del lloguer, ha assegurat, es dispararà.