BALANÇ DE L'EXERCICI

Inditex proveeix 287 milions per cobrir els efectes del coronavirus

La companyia posposa la decisió sobre el repartiment de dividend corresponent al passat exercici

Les vendes a l'exercici 2019 van augmentar un 8%, fins a arribar als 28.286 milions, i els beneficis van créixer el 6% fins a 3.639 milions després de la provisió

isla

isla

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Inditex va anunciar aquest dimecres una provisió especial de 287 milions d’euros per compensar l’impacte previst en els comptes de la paralització de l’activitat pel brot de coronavirus internacional. En la presentació dels resultats de l’exercici passat, com era d’esperar, el coronavirus va ser-ne el protagonista i el president d’Inditex, Pablo Isla, va plantejar les estratègies del gegant gallec per minimitzar danys en els comptes del grup. 

Segons comunicació a la CNMV, la companyia considera que no es donen les «condicions necessàries» per definir el repartiment de dividends als accionistes, per la qual cosa es posposa aquesta decisió al juliol. Aquesta decisió va minimitzar en part els bons comptes registrats a l’exercici 2019 (d’1 de febrer del 2019 a 31 de gener del 2020). Les vendes van augmentar el 8%, fins a arribar a 28.286 milions d’euros, amb creixements de totes les marques i en totes les àrees geogràfiques en les quals el grup té activitat. 

La provisió de 287 milions d’euros es reflecteix en el marge brut, que d’aquesta forma creix un 7% fins als 15.806 milions d’euros, un 55,9% de les vendes, 79 punts bàsics menys respecte del 2018. En cas de no existir aquesta provisió, el marge brut hauria crescut el 9%, fins als 16.093 milions d’euros.

El benefici net, que va créixer un 6% i va arribar a la xifra de 3.639 milions d’euros, sense la provisió hauria crescut un 12%, fins als 3.855 milions d’euros. El sòlid acompliment operatiu, que Isla va destacar com a resultat d’un grup «flexible» i «diversificat», es reflecteix també en la forta generació de caixa, amb una posició financera neta que arriba per primera vegada als 8.060 milions d’euros, un 20% més que fa un any. En resum, una relativament bona posició per afrontar i esmorteir les conseqüències immediates de l’actual tancament de botigues.

BOTIGUES TANCADES

Inditex mantenia temporalment tancades ahir, 17 de març, 3.785 botigues de 39 mercats. A excepció d’onze establiments, totes les botigues a la Xina ja estan obertes. 

Segons el president d’Inditex, Pablo Isla, els resultats de la companyia demostren «la solidesa del seu model de negoci i la seva solvència, fruit del treball, l’esforç i la dedicació de totes les persones que integren la companyia, des dels equips de fàbrica i logística als de botigues i serveis centrals, des dels dissenyadors als departaments comercials».

EVOLUCIÓ

Les vendes en botigues i ‘online’ a tipus de canvi constant entre l’1 de febrer i el 16 de març del 2020 van decréixer el 4,9%, com a conseqüència de la caiguda registrada del 24,1% entre l’1 i el 16 de març. Les vendes al febrer solen representar al voltant del 6% de la venda anual del grup. Les vendes al març equivalen al 7% de les vendes anuals.

 

‘ONLINE’

Les vendes de la companyia a través de la seva plataforma ‘online’ global van créixer el 23%, i van arribar als 3.900 milions d’euros, el 14% del total de les vendes. Les pàgines web d’Inditex van registrar més de 4.000 milions de visites, 1.000 milions més que en l’exercici anterior, i van arribar a atendre 9.700 comandes en un sol minut. Els perfils en xarxes socials de les diferents cadenes van continuar sumant seguidors, fins als 175 milions (32 milions més que a final de l’any anterior). Cada dia uns 11 milions d’usuaris visiten alguna de les pàgines dels diferents formats comercials d’Inditex.

VENDES

Les vendes a Espanya van créixer el 2019 el 4,6%. Espanya representa en aquests moments el 15,7% de la venda total, mentre que Europa sense Espanya suposa el 46%, Àsia i resta del món, el 22,5%, i Amèrica, el 15,8%. Inditex va invertir 1.200 milions d’euros en el creixement de la seva plataforma de botigues i ‘online’, que serveix ja a més de 200 països –66 d’aquests països amb plataformes integrades– des de 7.469 botigues i 44 magatzems ‘online’ a tot el món.

OCUPACIÓ 

Inditex va assegurar ahir que preservarà els llocs de treball malgrat la crisi del coronavirus. Aquesta intenció no va excloure explícitament la possibilitat d’aplicar mesures com expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTOs) si la situació es prolonga en el temps.  

Notícies relacionades

Davant de les mesures adoptades pel Govern d’Espanya, el president d’Inditex, Pablo Isla, ha donat instruccions per preservar tota l’ocupació, com a «objectiu prioritari de la companyia», complementant la retribució en cas necessari durant aquest període. Malgrat això també ha dit que s’estudiaran totes les eines que el Govern ha posat a disposició de les empreses. Sobre la implementació d’expedients temporals de regulació d’ocupació, Isla ha eludit respondre a l’empara de no oferir informació sobre les estratègies país per país, però que en qualsevol cas «es prendran decisions equilibrades a cada mercat», cosa que ha sigut interpretat com una possibilitat d’aplicar regulacions d’ocupació després del març. 

Inditex dona feina a 40.000 persones a Espanya i 170.000 al món. De les 7.469 botigues que gestiona, ahir Isla va confessar que estan sense activitat més de la meitat a tot el món. 

La remuneració variable baixa el 50%

El consell d’administració d’Inditex ha decidit que les retribucions variables anuals corresponents a l’any passat del president d’Inditex, Pablo Isla, i del consell d’administració es redueixin en un 50% pel coronavirus. L’alta direcció està integrada per un total de 21 persones.