AGRICULTURA

Milers d'agricultors protesten a Múrcia, Tarragona, Guadalajara i Badajoz

Els tractors bloquegen carreteres i poblacions en defensa de la pujada dels preus agrícoles i ramaders en origen

Uno de los tractores de la tractorada de agricultores y ganaderos de Molina de Aragón (Guadalajara) con un cartel en el que se lee Precios justos al agricultor, ganadero y consumidor. Durante la jornada se seguirá un recorrido de unos 5 kilómetros por la Nacional 211 desde el polígono Los Tobares hasta el centro de Molina, donde se leerá una tabla reivindicativa que se registrará en el Ayuntamiento para su entrega en el Ministerio de Agricultura, en Molina de Aragón/ Guadalajara a 21 de febrero de 2020.

Uno de los tractores de la tractorada de agricultores y ganaderos de Molina de Aragón (Guadalajara) con un cartel en el que se lee Precios justos al agricultor, ganadero y consumidor. Durante la jornada se seguirá un recorrido de unos 5 kilómetros por la Nacional 211 desde el polígono Los Tobares hasta el centro de Molina, donde se leerá una tabla reivindicativa que se registrará en el Ayuntamiento para su entrega en el Ministerio de Agricultura, en Molina de Aragón/ Guadalajara a 21 de febrero de 2020. / Europa Press (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts

Milers d’agricultors i centenars de tractors han pres els carrers aquest divendres per protestar per la crisi que travessa el sector. Les principals protestes es van registrar a Múrcia, Tarragona, Guadalajara i Mèrida (Badajoz). L’objectiu és exigir al Govern que prengui mesures concretes i amb caràcter urgent per elevar els preus agrícoles i ramaders en origen. La protesta més multitudinària es va produir a Múrcia, amb uns 7.000 participants, amb més de 400 tractors i desenes de camions. El ple de l’Assemblea Regional de Múrcia va aprovar per unanimitat una declaració institucional de recolzament als agricultors i ramaders per la situació de gravetat i va sol·licitar una acció urgent i coordinada per part de les Administracions, informa Belén Pardo.

Les mobilitzacions del sector s’han prolongat ja durant quatre setmanes i es preveu que continuïn fins a mitjans de març. A Tortosa (Baix Ebre), més de 200 tractors van passar pel centre de la ciutat per exigir que es prenguin mesures com més aviat millor.

Mèrida –en un acte no convocat per les tres grans organitzacions agràries, sinó per La Unión, Aseprex i l’Associació Vall del Jerte–, centenars d’agricultors han demanat «preus justos» avalats pel so d’esquellots, bidons metàl·lics i fumadors apícoles. Durant la protesta, hi va arribar a haver moments de tensió entre manifestants i la policia. 

Molina de Aragón (Guadalajara) 200 tractors i aproximadament 200 agricultors a peu han recorregut els carrers en protesta per la falta de rendibilitat de les seves explotacions.

Renda agrària

En plena negociació d’ajuts agraris a Brussel·les, el Ministeri va donar a conèixer aquest divendres la renda agrària d’Espanya en termes corrents, que es va situar el passat exercici en 26.234,5 milions d’euros, el 8,4% per sota de la xifra registrada el 2018 i inferior també a la del 2017 (29.152,2 milions) i 2016 (27.646,8 milions), tot i que superior a les registrades entre el 2005 i el 2015. L’estimació del ministeri corregeix lleugerament a l’alça el primer càlcul que va publicar el desembre passat (26.179,6 milions d’euros, -8,6%).

Notícies relacionades

El càlcul de la renda agrària –que mesura la remuneració de tots els factors de producció (terra, capital i treball)– en termes constants per unitat de treball per any (UTA) va caure un 8,6% (un 9,9% en la primera estimació del MAPA). La baixada del valor de la renda agrària de 2019 s’ha produït en un context de baixada de l’1,3% del volum de la producció vegetal i dels seus preus (-5,7%), davant l’augment de l’1,3% de la producció animal –bestiar, carn, lactis i ous– i dels seus preus (+2,1%).

Entre els productes intermedis utilitzats pels agricultors i ramaders per a la seva activitat, destaca la pujada del valor dels pinsos (+4,7%) i dels fertilitzants i dels serveis d’intermediació financera (+4,6% en els dos casos), sobretot propiciat per l’alça dels seus preus més que pel seu consum.