protestes agràries

Milers d'agricultors demanen a Múrcia preus justos pels seus productes

Les manifestacions denuncien les pràctiques abusives i els comportaments de la distribució agroalimentària

zentauroepp52400788 agricultores murcia200221111527

zentauroepp52400788 agricultores murcia200221111527 / Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Belén Pardo

Uns 5.000 agricultors i ramaders i prop de 250 tractors procedents de diversos punts de la regió han ocupat Múrcia aquest divendres per participar en una marxa multitudinària. La manifestació, convocada per les organitzacions agràries en protesta pels baixos preus d’origen que amenacen d’arruïnar els productors, ha sortit des del palau de San Esteban, seu del Govern Regional per recórrer la Gran Vía i acabar en la Delegació del Govern.

Els agricultors denuncien les pràctiques comercials abusives i els comportaments de la distribució agroalimentària, que impedeixen als productors rebre preus justos pels seus productes que compensin els costos de producció, es presenta com un problema que perjudica el conjunt de la societat i adquireix una dimensió econòmica i social més enllà dels perjudicis que ocasiona els mateixos agricultors i ramaders. 

Asaja, COAG i UPA mantenen l’objectiu que amb aquestes accions s’enviï un contundent missatge a totes les administracions i a la distribució perquè les unes legislin i facin complir les lleis, i les altres canviïn la seva manera d’actuar, en nom del correcte funcionament de la cadena alimentària, i tingui com a punt essencial, el que els productors rebin un preu just pel fruit de la seva feina. 

CCOO Regió de MúrciaSantiago Navarro, explica que el sindicat recolzarà la manifestació dels agricultors per acabar d’una vegada aquest treball precari que hi ha al camp i als voltants. CCOO defensarà els salaris de més de 110.000 treballadors.

Política europea respectuosa

Alfonso Gálvez, president d’Asaja: «Demanem una política europea que respecti els nostres productes. Estem en una situació alarmant». Francisco José Zaplana de Fuente Álamo arriba a Múrcia en el seu tractor i assegura que busquen un remei als baixos preus que els paguen pels seus productes: «Estem cansats i volem una solució».

Notícies relacionades

Els manifestants exhibeixen pancartes, algunes amb bengales «La mel xinesa ens arruïna ¡etiquetatge clar ja!» D’altres acudeixen a poemes per explicar la seva situació: «A uns cèntims he venut / cada vegada més arruïnat / i em quedo sorprès / del que val al mercat». 

«El pagès s’arruïna i ja no pot cultivar». «¿Què cuinaràs a la cuina per poder alimentar-te?» També s’han col·locat paradetes amb productes i cartells que marquen la diferència de preus entre el que rep l’agricultor i el que paga el consumidor, en alguns la diferència gairebé arriba al 400%.

Temes:

Agricultura