premi

EL PERIÓDICO, guardonat amb The 2020 Sigma Awards

El diari va participar amb mitjans de 21 països més en una investigació sobre el blanqueig de diners a Rússia

zentauroepp52382234 baquero max marginedas200220142724

zentauroepp52382234 baquero max marginedas200220142724

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA ha resultat guanyador del premi de periodisme de dades The 2020 Sigma Awards’ per la sèrie de reportatges sobre ’la bugaderia Troica’, la trama de blanqueig de diner negre dels oligarques russos a través de paradisos fiscals. 

El diari del Grupo Zeta, de Prensa Ibérica, va participar en aquesta investigació amb l’aportació dels periodistes Antonio BaqueroMax Jiménez Botías i Marc Marginedas (corresponsal a Moscou), juntament amb periodistes de mitjans de 21 països, entre els quals destaquen la BBC, ‘The Guardian’ (Regne Unit), ‘Süddeutsche Zeitung’ (Alemanya) i ‘Newstapa’ (Corea del Sud). Ha competit amb més de 500 treballs de 66 països.

L’esforç substancial, la inversió i el risc no menyspreable de reconstruir aquesta història van ser alguns dels factors apreciats pel jurat en la selecció de ‘la Bugaderia Troika’, pel grup de mitjans Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), com el guanyador en aquesta categoria. Aquesta investigació de gran abast va afectar gairebé 3.000 empreses a 15 països i diversos bancs, i va revelar més de 26.000 milions en transferències rastrejades durant un període de set anys (2006-2013), amb l’objectiu principal de canalitzar diners fora de Rússia.  

Notícies relacionades

Publicat per primera vegada el març del 2019, amb històries que s’hi van afegir de manera contínua, l’impacte de ‘la Bugaderia Troika’ va ser immediat i generalitzat. Raiffeisen, Citibank, Danske Bank, Nordea Bank, Swedbank, Credit Agricole i Deutsche Bank van aparèixer aparentment implicats, i dos bancs, Raiffeisen, a Àustria, i Nordea, a Finlàndia, profundament involucrats en la bugaderia. 

La investigació ha implicat alguns dels polítics més poderosos de Rússia, com prova el treball realitzat a Espanya sobre la propietat de la família de Serguei Txemezov, el president del principal conglomerat tecnològic de propietat estatal a Rússia, Rostec Corporation, i col·lega de Vladímir Putin, a Dresden (Alemanya Oriental). Aquesta part del treball es deu a la participació d’EL PERIÓDICO en el projecte informatiu.