POLÍTICA LABORAL

El Govern segella amb els agents socials la pujada del salari mínim

Pedro Sánchez es reuneix a la Moncloa amb patronal i sindicats en un acte en què també participarà Pablo Iglesias

zentauroepp51878855 economia  yolanda diaz sindicatos patronal200122180120

zentauroepp51878855 economia yolanda diaz sindicatos patronal200122180120 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Agencias

El president del Govern, Pedro Sánchez, al costat de la ministra de TreballYolanda Díaz, segellaran aquest dijous amb patronal i sindicats la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) com va avançar EL PERIÓDICO. Serà en un acte a la Moncloa en què també participaran els vicepresidents de Drets Socials i d’Afers Econòmics, Pablo Iglesias i Nadia Calviño, respectivament. 

La firma de l’acord al palau de la Moncloa tindrà la foto dels principals protagonistes de la negociació amb els agents socials, que ha conclòs amb una pujada del 5,5% del SMI per a aquest any fins als 950 euros bruts mensuals, i en la qual Iglesias es va implicar personalment. El vicepresident segon ho va dir en una entrevista en la qual va revelar els seus contactes amb el president de la CEOE, Antonio Garamendi, amb qui Iglesias ha admès tenir un «cert ‘feeling’ personal».

La pujada del SMI ha sigut presentada per l’Executiu com un primer èxit del Govern de coalició del PSOE i d’Unides Podem, i en la firma de l’acord, aquest dijous a les 11 del matí, participaran, segons han confirmat fonts governamentals, Pedro Sánchez, Pablo Iglesias, Nadia Calviño i Yolanda Díaz, que reflecteix la importància que l’Executiu dona a aquesta mesura.

La taula tripartida, en marxa

L’acte servirà, a més, per inaugurar oficialment la taula de negociació tripartida en la qual el Govern aspira a consensuar canvis com els referents a la reforma laboral del 2012.

Per part dels agents socials, acudiran els secretaris generals dels sindicats UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo, respectivament, i els presidents de les patronals CEOE, Antonio Garamendi, i Cepyme, Gerardo Cuerva.

Notícies relacionades

L’acord per pujar el SMI es va tancar la setmana passada en una reunió de la ministra de Treball amb els líders de CEOE, Cepyme, CCOO i UGT, mentre el president del Govern era al Fòrum Econòmic Mundial de Davos (Suïssa).

Segons l’esborrany del reial decret que regula l’alça del SMI, la pujada a 950 euros, que afecta uns 2 milions de treballadors a Espanya, s’aprovarà al Consell de Ministres del 4 de febrer amb efecte retroactiu de l’1 de gener.