inversió

L'onada verda també arriba a les inversions financeres

La presidència de la UE i l'Eurocambra tanquen un acord preliminar sobre una nova normativa per etiquetar les inversions i productes financers ¿ecològics¿

jrico32566821 bru23 bruselas  b lgica  27 01 2016   el vicepresi160201195021

jrico32566821 bru23 bruselas b lgica 27 01 2016 el vicepresi160201195021 / OLIVIER HOSLET

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

L’onada verda també ha arribat al sistema financer europeu. Aquest dijous els negociadors de la presidència finlandesa de la UE, el Parlament Europeu i la Comissió han tancat un acord sobre un nou reglament que permetrà classificar les inversions sostenibles (‘taxonomia’, en l’argot comunitari) i definir els productes financers que podran ser etiquetats com a «ecològics». 

«L’emergència climàtica no ens deixa cap altre remei que actuar ara. Aquesta llista verda de la UE, o taxonomia, ens ajudarà a alliberar els milers de milions d’euros necessaris per fer d’Europa el primer continent del món neutral climàticament», ha afirmat el vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis. Tot i que no han transcendit els detalls de l’acord, que encara ha de ser ratificat oficialment per l’Europarlament i el Consell, la Comissió Europea assegura que està en línia amb l’ambició del nou Executiu que presideix l’alemanya Ursula von der Leyen, que ara serà l’encarregat de definir els valors exactes de les categories en què es distribuiran en funció de la seva sostenibilitat.

Notícies relacionades

Organitzacions ecologistes com WWF o Transport i Medi Ambient (T&E) també s’han mostrat satisfets amb la nova normativa perquè evitarà que es puguin comercialitzar falses inversions verdes. La classificació s’aplicarà a tota mena d’inversions i grans empreses, i les empreses que no vulguin aplicar la taxonomia hauran d’explicitar-ho. També s’espera que l’apliquin entitats com el Banc Europeu d’Inversions i el Banc Central Europeu.

«Europa finalment està creant claredat respecte a la qüestió de quins productes financers es poden dir sostenibles. La classificació posa fi al ‘greenwashing’ . És un gran èxit que tots els productes financers estiguin obligats a aplicar la classificació o declarar clarament que no ho fan», ha afirmat també l’eurodiputat dels Verds, Sven Giegold, que ha explicat que el carbó n’estarà exclòs i que els obstacles per a l’energia nuclear, un dels elements que més ha costat negociar, seran tan grans que serà difícil que pugui entrar entre els productes verds.