Reforma laboral

Els sindicats clamen per derogar l'acomiadament per baixes mèdiques

Les centrals inicien la seva campanya de protestes davant del Congrés i delegacions del Govern a tot Espanya

manifestacion / periodico

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Diverses desenes de treballadors i delegats sindicals convocats per UGT i CCOO s’han manifestat aquest dimecres davant de les portes del Congrés dels Diputats per exigir la derogació urgent de l’article 52.D de la reforma laboral, que permet l’acomiadament objectiu d’empleats per baixes mèdiques justificades intermitents i que ha sigutrecentment validat pel Tribunal Constitucional.

La protesta davant del Congrés forma part de la ronda de concentracions convocades a tot Espanya, davant de les respectives delegacions del Govern, pel mateix motiu, com és el cas de Barcelona.

El líder d’UGT a Catalunya Camil Ros es dirigeix als concentrats davant de la delegació del Govern a Barcelona / MANU MITRU

Sota el lema ‘No a l’acomiadament per emmalaltir’, en la concentració de Madrid ha participat el secretari general de CCOO, Unai Sordo, i la vicesecretària general d’UGT, Cristina Antoñanzas que han criticat la «crueltat» de l’esmentat article de l’Estatut dels Treballadors i han denunciat una creixent utilització d’aquesta causa d’acomiadament per part de les empreses després de la sentència del Tribunal Constitucional.

Els sindicats denuncien que a Espanya hi està havent una «causa general» contra les baixes dels treballadors i critiquen el discurs que la CEOE fa sobre l’absentisme.

«Hi ha més gent treballant malalta que la que agafa una baixa, sigui per malaltia laboral o comuna. A Espanya tenim menys absentisme que en altres països d’Europa», ha defensat Sordo, que ha aportat com a dada que 46 de cada 100 treballadors van anar a treballar al llarg de l’any 2015 amb una malaltia, cosa que ha qualificat com un «despropòsit».

«Saltar la llebre»

«La reforma laboral està permetent l’acomiadament de persones l’únic delicte del qual és tenir una malaltia, que, a més, està justificada. És un escàndol», ha declarat Sordo a la premsa durant la concentració. Antoñanzas, per la seva banda, ha retret al TC que hagi mirat «cap a una altra banda, en lloc de mirar per la salut dels treballadors» i ha recordat als empresaris que l’absentisme no són les baixes justificades, sinó el contrari.

Segons els dirigents sindicals, la sentència del Constitucional ha fet «saltar la llebre», perquè ha posat sobre avís els empresaris que poden acomiadar treballadors malalts, tot i que tinguin els seus justificants mèdics.

A més d’aquest «efecte crida», Sordo i Antoñanzas han denunciat que la resolució del TC està provocant l’«efecte soterrat» de fer que persones que estan malaltes demanin l’alta per anar a treballar per por de l’acomiadament.

Notícies relacionades

.