Seguretat Social

La guardiola de les pensions es quedarà en mínims

El Govern autoritza disposar aquest any de fins a 3.598 milions del Fons de Reserva

El Fons de Reserva es quedarà amb uns 1.400 milions, l'equivalent a uns quatre dies de pensió

rosas50917520 valerio consejo de ministros191115135612

rosas50917520 valerio consejo de ministros191115135612 / XAUME OLLEROS

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Consell de Ministres ha autoritzat aquest divendres el Ministeri de Treball perquè pugui acudir al Fons de Reserva de la Seguretat Social, la coneguda com aguardiola de les pensions, i obtenir finançament aquest any fins a un màxim de 3.598,20 milions d’euros per garantir l’abonament de les pensions. Si s’utilitza aquest màxim autoritzat, la guardiola es quedaria amb un quantitat testimonial, d’uns 1.400 milions, equivalents a tot just quatre dies de prestacions per al conjunt de les pensions.

 En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, la ministra de Treball en funcions, Magdalena Valerio, ha confiat a no haver d’utilitzar la quantitat màxima de disposició del Fons de Reserva autoritzada per a aquest any, ja que, segons ha explicat, la recaptació de les cotitzacions socials està creixent amb força (a un ritme aproximat del 8%). A més, el Govern en funcions ha acordat una transferència addicional aquest any de 620 milions des d’Hisenda (recaptació d’impostos) a la Seguretat Social, que se suma als gairebé 13.000 que ja estaven pressupostats (sense comptar el préstec de 13.800 més aprovat al març).

Si amb això no n’hi ha prou, la Seguretat Social haurà de recórrer a la guardiola de les pensions fins al màxim de 3.598 milions autoritzat aquest divendres pel Consell de Ministres. Esgotar aquest límit deixaria el Fons de Reserva amb un romanent d’uns 1.400 milions d’euros que amb prou feines donaria per cobrir la nòmina de quatre dies de pensions (la nòmina mensual s’acosta als 9.700 milions)

«Cobrar a temps»

Les mesures adoptades aquest divendres pelConsell de Ministres (transferència addicional de 620 milions i disposició del Fons de Reserva de fins a 3.598 milions) tenen per objecte garantir el pagament a temps de les nòmines de pensions corresponents a novembre i desembre, així com de l’extra de final d’any, que s’ha de cobrar a finals d’aquest mateix mes de novembre. «El fonamental és que cobrin a temps la seva mensualitat i la seva paga extra», ha dit Valerio en relació amb els gairebé nou milions de pensionistes.

La ministra de Treball ha reiterat la necessitat que es reprenguin com més aviat millor els treballs de la comissió parlamentària del Pacte de Toledo per avançar en una reforma del sistema de pensions que –des del seu punt de vista– ha de combinar la garantia d’unes pensions suficients i la sostenibilitat del model a llarg termini.

Notícies relacionades

La Seguretat Social té un dèficit estructural d’uns 17.000 milions d’euros, ja que el que s’ingressa per cotitzacions no arriba a cobrir la despesa en prestacions. «És precís fer un pla a cinc anys que permeti reorientar el transatlàntic de la Seguretat Social i tenir-lo sanejat el 2024 o 2025, quan comenci a arribar a la jubilació la generació del ‘baby boomer’», ha opinat Valerio.

El sistema espanyol de pensions representa una despesa entorn del 12% del PIB i aquest volum significa –segons el diagnòstic de la ministra en funcions– que «no existeix un problema de despesa excessiva». Les dificultats –ha afegit– arriben per la necessitat de més ingressos. «Caldrà fer el que fan altres països, que és crear un impost nou per contribuir a pagar les pensions, com ha fet França, o fer-ho amb una aportació més gran de la imposició general, com fa Alemanya», ha relatat. «Això mateix ha de fer Espanya», des del seu punt de vista.