El model de benestar social

La generació del 'baby boom' veu necessari canviar el sistema de pensions

Defensa que es garanteixi una retribució mínima i la creació d'un compte individual en la Seguretat Social

Majoritàriament, està disposada a utilitzar la vivenda de propietat com a manera de complementar la jubilació

zentauroepp46266151 barcelona 15 12 2018 marea pensionista manifestaci n de pens181215183026

zentauroepp46266151 barcelona 15 12 2018 marea pensionista manifestaci n de pens181215183026

2
Es llegeix en minuts
Max JIménez Botías

Majoritàriament, la generació del ‘baby boom’ –1957/1977 en l’estudi fet perl’Institut BBVA de Pensions– considera necessari un canvi en l’actual sistema de pensions espanyol que garanteixi el cobrament d’una pensió digna al llarg de la jubilació, que s’allarga progressivament com a conseqüència de l’expectativa de vida més elevada de les persones. Aquesta conclusió es desprèn de la resposta de les més de 4.500 persones que han participat en la setena enquesta de l’Institut que ha sigut presentada aquest divendres per la responsable de treball, Mercedes Ayuso, catedràtica de la Universitat de Barcelona, i Luis Vadillo, director de l’Institut BBVA. 

«Per les respostes s’intueix que els enquestats preferirien tenir un compte propi d’aportació de les seves cotitzacions a la seva jubilació combinat amb una pensió mínima garantida», ha explicat Ayuso com una conclusió general de l’enquesta. En aquest sentit, Vadillo ha apuntat que els resultats de l’enquesta apunten a la necessitat d’un canvi en el sistema de pensions, que ja acumula un dèficit de 20.000 milions d’euros. «És fonamental que es produeixi consens polític per dur a terme els canvis. I no fer res no pot ser una opció», ha afirmat Vadillo.

Segons la seva opinió, mentre no es produeixi una reforma estructural del sistema seria necessari «un increment dels impostos» per sufragar el dèficit en pensions. Sembla indispensable, així mateix, un canvi al mercat laboral, «plans d’estalvi complementaris » i una política d’implantació del sistema de comptes individuals semblant al model aplicat a Suècia, on conviuen la pensió mínima amb un sistema individual d’aportació i una forquilla dins de la qual cada persona pot fixar la seva  jubilació voluntàriament.

Quantia de la pensió

A l’enquesta destaquen algunes respostes com les formulades a la percepció de la quantia de la pensió de jubilació. Vuit de cada 10 entrevistats creuen que el total de la pensió que cobraran al llarg de tota la seva vida de jubilació serà menor que tot el cotitzat a la Seguretat Social per la seva feina. Tot i que en realitat aquesta és una percepció errònia, ja que cada pensionista percep de mitjana un 30% més del cotitzat en la seva vida laboral. Tres anys de cotització financen una mica menys d’una any de pensió. Així una carrera laboral de 40 anys financen menys de 13 anys de pensió.

Notícies relacionades

Paral·lelament, el 74% dels entrevistats veuen adequat que cada treballador tingui un compte individual de la Seguretat Social on es vagin acumulant les cotitzacions i que serveixi per fixar la percepció de la pensió . A Catalunya, aquest percentatge és per sobre de la mitjana espanyola. Quant a la revalorització i reforma de les pensions, nou de cada 10 consideren que el govern had’assegurar sempre el poder adquisitiu de les pensions revaloritzades amb l’IPC. I sobre la reforma, cinc de cada 10 enquestats creuen que s’ha de prioritzar la millora de les pensions més baixes i un 32% apunten que el principal objectiu hauria de ser garantir les pensions actuals i futures sense augmentar el deute públic.

La majoria dels catalans ‘babyboomers’ –com passa amb la majoria dels espanyols– no creuen que els seus ingressos els permetran viure sense  dificultat durant la seva vellesa. Així mateix, vuit de cada 10 enquestats compten amb una vivenda en propietat, i el 63% dels entrevistats amb vivenda en propietat declaren la seva disposició a utilitzar-la com a font de finançament si alguna vegada els fan falta més diners per viure.