procediment

El jutge imputa l'expresident del BBVA Francisco González pel 'cas Villarejo'

La decisió es produeix només un dia després que la Fiscalia Anticorrupció demanés la seva citació per suborn i revelació de secrets

El jutge el cita per al 18 de novembre, mentre que el principal assessor de l'actual president de l'entitat ho farà l'endemà

20191114 461450 franciscogonzaleze 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge del’Audiència Nacional  Manuel García Castellón ha citat a declarar per a dilluns vinent, dia 18, l’expresident del BBVA, Francisco González, com a imputat pels delictes de BBVA,Francisco González, com a imputat suborn i descobriment i revelació de secretsD’aquesta manera el que durant gairebé 20 anys va ser màxim responsable de l’entitat bancària se suma a la llarga llista d’investigats en el ‘cas Tàndem’, el principal imputat del qual és l’excomissari José Manuel Villarejo, segons van confirmar fonts jurídiques.

El magistrat, a més, ha acordat altres citacions en aquesta peça. El mateix dia 18 està citat, tot i que com a testimoni, Javier Ayuso, que era director de comunicació del BBVA i també va ser cap de premsa de la Casa Reial, informa Efe. L’endemà hauran de comparèixer, en aquest cas com a imputats, Juan Asúa, assessor principal de l’actual president de l’entitat, Carlos Torres Vila, i Eduardo Arbizu, que fins al juliol, quan va ser cessat al conèixer-se la imputació del BBVA, ostentava el càrrec de responsable de Regulació i Control Intern del BBVA. La declaració com a imputat del banc com a persona jurídica que al principi es va fixar per al juliol ara està prevista per al dia 20.

Serveis d’intel·ligència 

Aquestes citacions s’han produït un dia després que es conegués que la Fiscalia Anticorrupciódemanava una nova tanda d’imputacions, encapçalada per González, pels pagaments que l’entitat va fer durant anys a Cenyt, l’empresa de seguretat de l’entramat empresarial de Villarejo per al «desenvolupament de múltiples serveis d’intel·ligència i/o d’investigació de naturalesa patrimonial i caràcter il·lícit». 

Entre els que van declarar llavors estava l’excap de Seguretat de l’entitat Julio Corrochano, a qui en els àudios intervinguts a les oficines i domicili de Villarejo i el seu soci, l’advocat Rafael Redondo, se li sentia dir que informava el «presi» cada 10 o 15 dies de l’operació.

Notícies relacionades

González va deixar la presidència a finals de l’any passat, poc després que es conegués la relació del banc amb l’expolicia, i va abandonar temporalment la d’honor al març, després de resultar imputada l’entitat en la causa. En un comunicat, l’exbanquer va manifestar aquest dimecres «la seva plena disposició a col·laborar amb la Justícia». En aquesta línia, durant la seva declaració dilluns respondrà a les preguntes del jutge, el fiscal i el seu advocat, al contrari del que han fet la immensa majoria d’imputats i malgrat que la causa està sota secret de sumari i per tant no coneix els detalls de la investigació. 

L’exbanquer també es va remetre dimecres a una altra nota que va emetre al març, en què va defensar que l’entitat va actuar sota el seu mandat «dins de la més estricta legalitat», una cosa que caldria «separar (de) possibles actuacions individuals de caràcter irregular, si n’hi hagués».