reptes econòmics

El Banc d'Espanya demana avançar en digitalització i innovació

El governador destaca que Espanya té «marge» per millorar en els dos aspectes

Hernández de Cos adverteix del risc de «polarització» al mercat laboral

zentauroepp48943794 aniversario frob190705101937

zentauroepp48943794 aniversario frob190705101937 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
P. A.

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha advertit aquest dilluns que Espanya té «marge» per millorar la seva posició global en els camps de la innovació i la digitalització, «especialment respecte al capital humà». Es tracta, ha defensat, d’una qüestió particularment rellevant per a l’economia espanyola, ja que aquesta presenta uns nivells baixos de productivitat en comparació amb les seves homòlogues europees.

Durant la inauguració de la jornada ‘Digitalisation & Investmen in Intangigle Capital: The Spanish Case within the European Unión’, organitzada pelBanc d’Espanya i el Banc Europeu d’Inversions (BEI), el governador ha recordat que la inversió en R+D es va situar en tan sols l’1,2% del PIB el 2017, malgrat haver crescut durant tres anys, davant el 2% de mitjana europea, el 2,8% dels Estats Units i el 3% fixat com a objectiu comunitari per al 2020. El país comptava aquell any amb 0,27 investigadors per cada 100 empleats del sector privat, davant una mitjana europea de 0,45. 

Quant a la digitalització, ha recordat una enquesta de la Comissió Europea que situa Espanya com el país 11 de 28 en aquest camp. L’estudi analitza cinc indicadors: connectivitat, capital humà, ús de serveis d’internet, integració de la tecnologia digital, i serveis públics digitals. El país està per sobre de la mitjana en quatre d’ells i és el quart més avançat en els serveis públics que s’ofereixen digitalment. No obstant, és el 17 en capital humà.

Riscos

Notícies relacionades

Hernández de Cos ha destacat que la digitalització pot «impulsar» la productivitat de les empreses, però ha advertit que també suposa «certs reptes». Així, ha assenyalat que pot provocar un augment de la concentració i una caiguda de la competència a certs mercats. Així mateix, ha ressaltat la creixent importància de la ciberseguretat, atès el creixent flux de dades valuosos emmagatzemades digitalment. 

El governador també ha remarcat que pot provocar una «polarització» almercat laboral. «Els treballs de qualificació mitjana pot perdre valor o desaparèixer, mentre que hi ha un increment de la demanda de perfils laborals altament especialitzats lligats a les tecnologies digitals. Això pot conduir a una desigualtat d’ingressos més gran o almenys a grans costos per a certs grups de treballadors», ha alertat.