30 maig 2020

Anar al contingut

Serveis mínims de la vaga general del 18 d'octubre a Catalunya

Et detallem els mínims establerts per avui al metro de Barcelona, Rodalies de Renfe i altres serveis públics essencials

Gabriel Ubieto

Serveis mínims de la vaga general del 18 d'octubre a Catalunya

Aquests són els serveis mínims establerts per la Generalitat per a la vaga general d’avui 18 d’octubre, convocada pels sindicats independentistes Intersindical-CSC i la IAC  [segueix també les últimes notícies de la vaga general a Catalunya en directe]:

Serveis mínims de la vaga general del 18 d’octubre a Catalunya

Metro i bus de Barcelona i Rodalies Renfe

La Generalitat ha decretat uns serveis mínims en els transports de TMB –incloent-hi metro, autobusos i tramvies de Barcelona– i els Ferrocarrils de la Generalitat del 50% en les hores punta (de 6.30 a 9.30 i de 17.00 a 20.00 hores) i del 25% la resta del dia. En el cas de Renfe (incloent-hi la xarxa de Rodalies), els serveis mínims són del 33% dels trens durant tota la jornada.

Resta de transport públic

Per a la resta de transports de viatgers urbans i interurbans i per al servei d’autobús que uneix Barcelona amb l’aeroport del Prat, la Generalitat ha dictat que es garanteixi el 50% del servei habitual i sempre un mínim d’un desplaçament complet d’anada i tornada.

Els transports privats però de concurrència pública, com el de lloguer per hores de motocicletes o patinets elèctrics, també han patit afectacions aquests dies de protesta. Les companyies de motos elèctriques Yego o eCooltra han decidit «tancar temporalment algunes zones de Barcelona per seguretat». eCooltra ha donat a conèixer aquesta decisió en el seu compte de Twitter després que alguns manifestants cremessin motos seves aparcades al centre de Barcelona. 

Col·legis, instituts i guarderies

A les escoles i instituts el seguiment pot ser superior comparat amb altres sectors d’activitat, ja que un dels dos sindicats convocants, la IAC, té una gran representació al sector públic mitjançant la seva federació USTEC. Els serveis mínims estableixen la ràtio alumnes-professor habitual en cas de vaga. Per a les aules d’ensenyament infantil i primari, és a dir, de 3 a 12 anys, els centres han d’assegurar un docent per cada sis aules. En els casos d’educació especial, la proporció és d’un docent per cada quatre aules. Així mateix, s’estableix un terç del personal per garantir la seguretat en l’horari de menjador i activitats complementàries.

Per als més petits, és a dir, a les guarderies o llars d’infants, s’ha de garantir el servei d’un terç de la plantilla.

Hospitals i CAP

Als centres d’atenció primària (CAP) la Generalitat ha fixat un mínim del 25% del servei ordinari. No obstant, els serveis d’urgència tenen l’obligació d’operar amb normalitat.

Als hospitals s’han de garantir els tractaments de radioteràpia quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital i, en altres situacions, depèn del criteri del facultatiu que atengui el malalt.

També els serveis mínims han d’assegurar el normal funcionament de les unitats especials, com la de cures intensives, unitats coronàries, hemodiàlisi, neonatologia i parts.

Així mateix, s’atendrà l’activitat quirúrgica inajornable derivada de l’atenció urgent i greu, a criteri de la direcció mèdica.

Farmàcies

Respecte a les farmàcies, aquestes han d’operar amb els mateixos números que en un torn de guàrdia i nit.

En cas de mort d’una persona, els serveis mínims de recollida de difunts fins a les sales de refrigeració han fixat en el 85%, i els serveis administratius i d’atenció als familiars en el 50%.

Tercera edat

Tots aquells centres pensats per a la cura de persones grans han de garantir el servei que habitualment prestarien en cas de dia festiu. És el cas, per exemple, de les residències per a persones grans,  els centres d’atenció especial, residències i pisos llar.

Als centres de dia els serveis mínims són d’un funcionament normal en el servei de restauració i del 50% en la resta de serveis.

Port de Barcelona

Els estibadors del port de Barcelona han decidit en assemblea afegir-se a les aturades convocades per l’Intersindical-CSC i l’IAC, tot i que ho faran de forma parcial, de vuit del matí a vuit de la nit. En vista d’aquest anunci i qualsevol altre treballador que decideixi secundar les aturades, l’autoritat portuària ha decretat uns serveis mínims que hauran de garantir el funcionament del 50% dels accessos. Això es traduirà en què hi haurà habilitades les entrades del Moll Adossat (P2), Moll Costa (P25), encreuament al carrer 3 amb el carrer A (P30) i Moll de l’Energia (P31).