sector financer

El BCE vol revisar les proves d'esforç de la banca

El consell de supervisió de l'entitat monetària creu que s'ha de reconsiderar el disseny dels tests

zentauroepp45700523 european banking181102165300

zentauroepp45700523 european banking181102165300 / Bobby Yip

2
Es llegeix en minuts

El president del Consell de Supervisió del Banc Central Europeu (BCE), Andrea Enria, ha dit avui que «és hora de reconsiderar el disseny de les proves de solvència» a la banca.

A l’intervenir en la quarta conferència anual de la Junta Europea de Risc Sistèmic, Enria va considerar que les proves de solvència han mostrat ser «molt útils», independentment dels objectius per als quals hagin servit.

Deu anys després de la crisi i cinc anys després de l’inici de la supervisió bancària europea, va afegir, «és hora de reconsiderar el disseny de les proves de solvència».

Per la seva banda, el president del BCE, l’italià Mario Draghi, ha afirmat que la majoria dels països de la Unió Europea (UE) ha aplicat, almenys, una mesura per afrontar els riscos al sector de la propietat residencial.

Propietat comercial

Propietat comercialDraghi va afegir a l’inaugurar la conferència que «la meitat té mesures per afrontar els riscos al sector de la propietat comercial».

Dotze països de la UE han decidit imposar una taxa positiva sobre el matalàs contracíclic.

El 2016, aquesta Junta, que presideix Draghi, va emetre advertències a vuit països pels seus riscos a mitjà termini en el sector immobiliari residencial.

Ara la Junta considera que en sis d’aquests els riscos no s’han tractat de forma adequada i dilluns passat va publicar unes recomanacions perquè s’apliquin remeis.

Aquests països són Bèlgica, Dinamarca, Luxemburg, Holanda, Finlàndia i Suècia.

Bombolles immobiliàries

A més, aquest any ha advertit a cinc països de la possibilitat que estiguin creant bombolles al mercat immobiliari, que són la República Txeca, Alemanya, França, Islàndia i Noruega.

Les recomanacions són més serioses que els avisos, perquè signifiquen que aquests països no han pres mesures adequades per afrontar els riscos dels seus mercats immobiliaris.

El 2016, la Junta va recomanar a Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, Luxemburg, Holanda, Suècia i el Regne Unit que tenien riscos significatius als seus mercats de propietat residencial i que podien posar en perill l’estabilitat financera a mitjà termini.

Aquest any, tots els països nòrdics, que ja van patir una crisi financera a finals dels anys 80, han rebut recomanacions o avisos.

La Junta veu un risc clar per la interconnexió del sistema bancari nòrdic.

Alemanya, on hi ha una sobrevaloració dels preus de la vivenda i es relaxen les condicions per donar crèdits, «hi ha incertesa respecte a aquests estàndards per «la significativa falta de dades», segons la Junta.

Notícies relacionades

Dilluns passat, el Bundesbank (banc central d’Alemanya) i l’autoritat alemanya de supervisió financera BaFin també van dir que les dades sobre els crèdits immobiliaris són dolentes, i que és per això que «és necessària una recopilació de dades estandarditzada» i una base jurídica.

França, que ha rebut aquest any un avís, l’endeutament de les llars és elevat i hi ha senyals de sobrevaloració en algunes ciutats grans.