BANCS

Asufin estima un impacte de les demandes per IRPH de 25.000 milions d'euros

El Santander i CaixaBank aglutinen la meitat de les sentències

33769952 591

33769952 591 / JOSEP GARCIA

1
Es llegeix en minuts

L’impacte econòmic de les demandes sobre hipoteques referenciades a l’Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris (IRPH) ascendeix a 25.000 milions d’euros, amb un milió d’afectats, segons els càlculs d’Asufin. Aquests càlculs de l’associació d’usuaris financers se sustenten en l’estimació que hi ha un milió d’afectats amb uns 25.000 euros de pèrdua per aquestes clàusules, mentre que les entitats espanyoles afirmen que la seva exposició és de poc més de 16.500 milions.

Goldman Sachs va apuntar que l’anul·lació de clàusules IRPH costaria fins a 44.000 milions a la banca.

La publicació de les conclusions de l’Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre si aquestes clàusules són abusives i si han d’anul·lar-se tindrà lloc el pròxim 10 de setembre. Tot i que la seva resolució no és vinculant, pot influir en la sentència final del tribunal, la decisió definitiva del qual s’espera de cara a l’any que ve.

Les dades proporcionades pels bancs revelen que CaixaBank compta amb hipoteques referenciades a l’IRPH per 6.700 milions, mentre que Santander té 4.300 milions, el BBVA compta amb 3.100 milions, Bankia reconeix una cartera de 1.600 milions i Sabadell afirma que té un saldo viu de préstecs indexats a l’IRPH de 831 milions d’euros.

Les sentències obtingudes per Asufin revelen que CaixaBank i el Santander acaparen, cadascuna, el 24% de les sentències sobre hipoteques referenciades a l’IRPH; mentre que Kutxabank aglutina el 18%; el BBVA i Bankia, el 10% cadascuna; Catalunya Caixa i Grup Caixa Rural, el 4% cadascuna i Banc Sabadell, el 3%.

Notícies relacionades

Dels 172 procediments, un total de 143 s’han dirimit en Primera Instància, 28 a l’Audiència Provincial i un al Tribunal Suprem. A més, les dades d’Asufin indiquen que Catalunya és la Comunitat que acumula més sentències dictades en aquesta matèria, amb un 30%. El segueixen el País Basc (22%), Andalusia (13%), la Comunitat de Madrid (8%), Castella i Lleó (7%) i les Canàries (5%).

Asufin ha presentat ja cinc demandes col·lectives per la comercialització d’hipoteques referenciades a l’IRPH. Tres contra Bankia, Unión de Créditos Inmobiliarios (UCI) i Sabadell, es troben suspeses fins que es resolgui la qüestió prejudicial plantejada a Europa. Del seu costat, les demandes col·lectives interposades contra el BBVA i CaixaBank han sigut desestimades i recorregudes per l’associació.

Temes:

Bancs