primer semestre

El Sabadell guanya un 340% més després de resoldre TSB i vendre Solvia

Guardiola veu poc probable que la banca cobri pels dipòsits minoristes, però no ho descarta del tot

L'entitat cau en borsa després de rebaixar previsions per la retallada de tipus BCE, però diu que ho pot afrontar

zentauroepp49222616 jaime guardiola sabadell190726130641

zentauroepp49222616 jaime guardiola sabadell190726130641 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

El benefici del Sabadell es va disparar un340,9% entre el gener i el juny respecte del mateix període del 2018, fins als 532 milions d’euros. L’increment va ser tan notable perquè l’any passat va haver de fer front a unscostos extraordinarispels problemes d’integració tecnològica de la sevafilial britànica TSBi aquest s’ha beneficiat de lesplusvàlues de 135 milionsobtingudes per la venda de la seva unitat immobiliària,Solvia. Sense tenir en compte la divisió anglesa, el resultat va ser de 530 milions, amb una alça del 66,7%.

Com altres entitats financeres, el banc està caient amb força en borsa (més d’un 5%) després d’haver retallat la seva previsió d’increment dels ingressos bàsics que obtindrà aquest any d’entre l’1% i el 2% a entre el 0% i l’1%. La rebaixa és conseqüència de la retallada addicional dels tipus oficials que prepara el Banc Central Europeu (BCE). El seu conseller delegat, Jaume Guardiola, ha restat aquest divendres importància a la caiguda borsària i ha assegurat que l’entitat podrà "compensar, almenys en part" l’abaratiment addicional dels diners. 

Així, ha apuntat que el Sabadell ja cobra pels dipòsits a inversors institucionals (com fons, gestores i companyies d’assegurances) i s’ha mostrat convençut que el sector passarà a fer-ho també amb els excessos de tresoreria de les empreses. En canvi, ha considerat "més difícil" que succeeixi amb els particulars, tot i que sense descartar-ho del tot: "El grau de probabilitat és molt baix, però qualsevol escenari en un canvi de paradigma com el que s’està produint es pot contemplar".

Capital a l’alça

Altres palanques per millorar els ingressos que ha citat són el creixement dels volums de crèdit, incrementar el nombre de productes i serveis per client, reduir costos (no amb un ERO, però sí mitjançant sortides contínues per adaptar-se al menor ús de les oficines pel creixement dels canals digitals), i augmentar la contribució de TSB, que en el primer semestre va ser de tot just 2 milions.

L’executiu ha destacat també que el capital es va situar en l’11,2%, en línia amb l’objectiu que arribi a l’11,6% a final d’any i al 12% el 2020, i no ha volgut concretar si l’entitat atendrà els avisos del Banc d’Espanya al sector perquè sigui prudent en el dividend per millorar la solvència. Així mateix, ha destacat que "períodes massa llargs sense Govern no són bons en general", però ha matisat que és "impressionant la fortalesa de l’economia" malgrat aquesta absència, com ja va succeir el 2016. 

Impacte de la Sareb

Notícies relacionades

Elsingressos bàsicsdel banc van caure lleugerament en la primera meitat de l’any (0,2%, fins als 1.806 milions) a causa de l’entorn de tipus baixos. No obstant, el fort augment de lescomissions(10,9%, fins als 637 milions) va fer que el marge bàsic augmentés un 2,7%. El mal resultat de les operacions als mercats i les participades pel deteriorament de la valoració deldeute de la Sareb(47 milions) no es va veure compensat per la reducció de lesdespeses(9,4%), cosa que va provocar que el marge abans de provisions caigués el 5%. Les menors dotacions per afrontar pèrdues i les plusvàlues obtingudes per Solvia són les que van elevar el benefici final més del 300%.

El banc és un dels pocs que està incrementant elcrèdit, malgrat la caiguda general del sector: el 0,7% fins al juny i el 2,6% només a Espanya. Larendibilitates va situar en el 6,9%, per sota del nivell que reclama el mercat (entre el 8% i el 10%). Lamorositates va reduir al 4,05% (4,81% sense el TSB).