PERSPECTIVES

L'aturada política resta dues dècimes al creixement econòmic, segons el BBVA

El servei d'estudis del banc eleva al 2,3% la seva previsió per al 2019 per efecte dels tipus d'interès

L'entitat manté la seva previsió que la pujada del SMI restarà fins a 75.000 llocs de treball aquest any

undefined42864457 bbva research domenech sicilia cardoso190206130704

undefined42864457 bbva research domenech sicilia cardoso190206130704 / ANGEL DIAZ

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ

L’economia espanyola està creixent per sobre del previst inicialment, però fins i tot podria fer-ho amb més intensitat si no fos perl’aturada política i la incertesa regulatòria dels últims anys.

Així ho estima almenys el servei d’estudis BBVA Research que aquest dimecres ha elevat una dècima les seves previsió de creixement per a aquest any, fins al 2,3%, mentre manté que l’avenç seria "dues dècimes superior" si no fos per la incertesa política. Per al 2020 manté la seva previsió de creixement de l’economia espanyola de l’1,9%.

Així ho ha expressat el director de BBVA Research, Jorge Sicilia, durant la presentació de l’informe trimestral "Situació Espanya" en un acte en què també han participat Rafael Doménech, responsable d’Anàlisi Econòmica, i Miguel Cardoso, economista en cap per a Espanya

Tipus d’interès

"L’impacte de la incertesa política està sent delimitat i està sent més que contrarestat per la política monetària", ha dit Doménech. Els baixos tipus d’interès que està promovent la política del Banc Central Europeu (BCE) estan impulsant a la baixa la prima de risc i el cost del deute públic, "concedint més marge a la política fiscal". A més, aquests baixos tipus d’interès representen un alleujament per a l’economia de famílies i empreses pels menors costos de finançament

Per això el BBVA ha revisat a l’alça la seva previsió de creixement econòmic, malgrat el llast de la incertesa política.

A més, el servei d’estudis aprecia una millor evolució de les exportacions espanyoles, que, combinada amb un menor impuls de les importacions, permet millorar l’aportació del sector exterior al creixement de l’economia espanyola

Salari mínim

Quant a l’ocupació, el servei d’estudis preveu una creació de llocs equivalents a temps complet del 2,2% aquest any (davant el 2,5% del 2018) i de l’1,6% per al 2020, la qual cosa implica la creació de 810.000 llocs durant el bienni  la reducció de la taxa d’atur fins a l’entorn del 12,2% a finals de l’any que ve.

BBVA Research manté la seva previsió que la forta pujada del salari mínim interprofessional (SMI) del 22% aquest any restarà entre 20.000 i 75.000 llocs a la creació d’ocupació. "Tot dependrà de fins a quin punt les empreses podran absorbir part de la pujada del SMI amb càrrec als seus marges de benefici", segons Doménech.

Notícies relacionades

De moment, els efectes sobre la creació d’ocupació no es perceben amb claredat i això, segons BBVA Research, pot ser a causa que les empreses estan absorbint tot l’impacte de la pujada contra els seus beneficis. "És una incògnita saber durant quant temps continuarà això", afirmen.

Si es manté la tendència observada fins ara, l’impacte seria de 20.000 llocs menys creats el 2019. Si no, la minva podria arribar als 75.000 llocs, expliquen.