Ocupació

La meitat dels autònoms no se n'anirà de vacances aquest estiu

El 39,8% dels treballadors per compte propi no disfrutaran de vacances en tot el 2019

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Més de la meitat dels autònoms espanyols no se n’anirà de vacances aquest estiu. Concretament, el 60% dels 3,2 milions de treballadors per compte propi que hi ha a Espanya no disfrutarà de descans durant la temporada estival, tot i que un 11,5% afirma que sí que s’agafarà uns dies, però ho farà en altres dates. La pèrdua de clientela i la situació econòmica d’aquests treballadors són els dos principals hàndicaps, segons una enquesta elaborada per la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms sobre una mostra de 1.490 treballadors.  

Dels afortunats que se’n van, no s’agafaran un mes de vacances, com els seus companys que treballen per compte d’altri, ni de bon tros. Del 53,2% d’autònoms que sí que s’agafen dies de descans en algun moment de l’any –un 42,3% a l’estiu i un 11,5% durant la resta de l’any– vuit de cada deu se n’aniran menys de 15 dies. De fet, la majoria ho farà durant menys de vuit dies i només el 6,2% dels enquestats disfrutaran de més de 20 dies de vacances aquest any.

Durant la presentació de l’enquesta, el president de l’ATA, Lorenzo Amor, va remarcar que, si bé un 42,3% assegura que s’agafarà vacances a l’estiu –sis punts menys que el 2018–, el 10,8% reconeix que es quedarà a casa seva per "descansar". Això sí, la majoria (44,6%) se n’aniran a la platja, un percentatge superior al de l’any passat quan el 38,3% apuntaven cap a la costa com el seu destí d’estiu. 

Si bé des de l’ATA apunten que el descans és fonamental, només un de cada deu desconnecta durant les vacances, la resta (tres de cada deu) afirma que malgrat estar en època de descans està contínuament pendent del seu negoci. Un de de cada dos autònoms (55,8%) assegura que intenta desconnectar tot el que pot, però al final sempre li ha de dedicar algun moment a la feina, mentre que el 4,7% afirma que aprofita aquest temps per fer totes les feines que no té temps de fer durant la resta de l’any. 

Dona, gran i amb fills

Notícies relacionades

El perfil de l’autònom que més vacances té és una dona d’entre 40 i 54 anys i amb fills. Així, els autònoms amb fills menors de sis anys són els que més se’n van de vacances a l’estiu (44,7%) per conciliar i fer coincidir el seu temps de descans amb el dels menors. I com més petit és el fill, més vacances s’agafen els pares. Per contra, en el cas dels autònoms sense fills i els que els tenen majors de 18 anys són els que més assenyalen cap a una altra època de l’any per anar-se’n de vacances.

També depèn molt de la mida del negoci. Així, un dels motius per agafar-se uns dies és si tenen plantilla o no; així el 38% dels autònoms sense treballadors no s’agafarà vacances mentre que el 46,5% dels que sí que en tenen sí que disfrutaran de dies de descans.