Gasolineres

Una de cada quatre gasolineres a Catalunya funciona sense plantilla

En el conjunt d'Espanya, la quota d'aquest tipus d'estacions de servei és del 9%

La patronal demana al Govern subvencions si volen fomentar els punts de recàrrega

9216174 59

9216174 59

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Fa deu anys no n’hi havia pràcticament cap. Avui almenys una de cada quatre gasolineres que hi ha a Catalunya són automàtiques, és a dir, funcionen sense plantilla. La comunitat lidera el desplegament d’aquest tipus de gasolineres a Espanya, segons un estudi realitzat per l’Associació Nacional d’Estacions de Servei Automàtiques (Aesae), que integra marques independents com Ballenoil, Petroprix o Gasexpress. 

Després de Catalunya (19%), la Comunitat Valenciana (15%), Madrid (12%) i La Rioja (9%) constitueixen el principal focus d’aquest tipus d’estacions de servei, mentre que en altres comunitats, com les del nord (Galícia, Astúries, Cantàbria o País Basc), tenen una presència més aviat testimonial d’entre el 2% i el 5% de quota de mercat, a causa de les traves administratives per a la instal·lació d’aquest tipus d’establiments, segons la patronal.  

En el conjunt d’Espanya, les gasolineres independents sense plantilla suposen el 9% de la quota de mercat de venda al detall de carburant, cosa que apunta a un creixement del 4% en els últims dos anys. En concret, 822 gasolineres, de les quals 255 són a Catalunya. No obstant, a aquestes gasolineres s’hi ha de sumar les dels hipermercats (200) i de les cooperatives (900), i amb això sumarien prop de 2.000 estacions de servei sense plantilla d’un total d’11.600 gasolineres, segons l’últim informe de l’Associació Espanyola d’Operadors de Productes Petrolífers (AOP).

Aquest model de negoci encara té recorregut a Espanya, lluny de l’obertura i liberalització del mercat del carburant de Dinamarca o Finlàndia, països on les gasolineres automàtiques superen el 60% del total. Segons el president de l’Aesae, Manuel Jiménez Perona, l’objectiu espanyol seria assolir el 20% de mitjana a tot el país.

¿I els punts de recàrrega? Oportunitat per a les elèctriques

La patronal de les gasolineres automàtiques considera el procés de transició energètica com "una oportunitat" per a les estacions independents –que poden aprofitar les elèctriques–, perquè "no estan lligades", com les grans petrolieres (Repsol, Cepsa, Galp o BP), a vendre el petroli que produeixen. "Per a nosaltres, la transició energètica és una oportunitat i no la desaprofitarem", va assenyalar en declaracions als mitjans de comunicació Jiménez Perona.

Notícies relacionades

Tota una declaració d’intencions de la qual ja s’estan fent ressò algunes empreses, com Ballenoil, que ha subscrit acords amb grans elèctriques com Iberdrola Endesa per a la instal·lació massiva de punts de recàrrega elèctrics a la seva xarxa de gasolineres. No obstant, Jiménez adverteix que el carburant tradicional "continuarà sent un element fonamental de la mobilitat", per la qual cosa si les previsions del Govern central passen per implantar punts de recàrrega de forma immediata aquesta obligació haurà d’anar acompanyada d’una subvenció per agilitar el procés.

"Si tu hi has de posar tot el capital, tardaràs un nombre d’anys que fa inviable poder invertir en aquesta activitat. La subvenció és necessària no perquè l’empresari ho vulgui, perquè si no serà impossible fer punts de recàrrega fins que no hi hagi una demanda suficient", va advertir Jiménez Perona.

Temes:

Energia Petroli