canvi històric

L'independentista Joan Canadell ja és president de la Cambra de Comerç

El nou president suma 36 dels 54 vots presents en el ple de majoria independentista

Tusquets i uns altres 21 empresaris van provar fins a l'últim minut de paralitzar la presa de possessió

zentauroepp48671979 canadall190617112706

zentauroepp48671979 canadall190617112706 / ALBERT BERTRAN

5
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Joan Canadell Joan Canadells’ha estrenat aquest dilluns com a president de la Cambra de Comerç de Barcelona, després de ser elegit per 36 vots dels 54 assistents, reclamant la unitat del’independentisme  i reclamant a les grans empreses que “forcin l’Estat” a defensar el dret d’autodeterminació.  El seu primer discurs va acabar amb una forta ovació i crits de “Visca Catalunya, lliure”, un indicador del profund canvi que s’ha produït en una de les principals institucions econòmiques de Catalunya.

Cofundador del Cercle Català de Negocis, de Petrolis Independents i seguidor de l’expresident Carles Puigdemont, l’elecció de Canadell,  que relleva Miquel Valls, que ho ha sigut durant 17 anys, consolida la victòria de la candidatura independentista Eines de país promoguda per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) en les eleccions celebrades a començaments de maig, amb majoria absoluta (31 de les 60 vocalies existents).

Dels 60 membres del ple en van faltar sis: Martina Font, de Pimec i el representant de la candidatura Eines de País d’Avant Telecom, així com quatre representants d’empreses que fan una aportació anual de 75.000 euros (Magma, Damm, Abertis i Deloitte). Els guanyadors van obtenir 36 vots (30 de propis, ja que en faltava un dels 31; i a més existia el compromís explícit de Pimec, que tenien presents 3 dels 4 amb els quals compta, que també recolzarien). Hi va haver, a més, 18 vots en blanc, entre ells els dels dos representants de la patronal Foment.

Abans de la celebració del ple es va produir certa confusió perquè un notari va instar que aquest no es constituís davant la presentació d’un recurs d’alçada contra 35 vocalies davant de la Conselleria d’Empresa del financer Carles Tusquets i l’advocat Ramon Masià, que van encapçalar dues candidatures en les eleccions, juntament amb uns altres 20 empresaris i autònoms. Tot i que a l’inici de la sessió es va dir que encara no s’havia rebut, fonts de la conselleria van afirmar que posteriorment  es va poder comprovar que havia entrat dijous passat. En tot cas van recordar que la petició no pot paralitzar un acte administratiu, cosa que sí que pot fer una resolució, per a la qual la Conselleria compta amb un mes. Tusquets, per la seva banda, va fer constar en acta que no s’havia informat d’aquest fet.  

Després de l’elecció, Canadell, que es va comprometre a ser inclusiu, va destacar que l’Estat “no va a favor sinó en contra” de Catalunya. “Hem vingut a la Cambra a fer realitat un somni”, va dir i va demanar a l’independentisme “unitat” i diàleg amb l’Estat i amb la societat. Al seu torn va demanar respecte a les grans empreses i va defensar el dret d’autodeterminació i “forçar l’Estat a respectar la voluntat del poble de Catalunya”.

També va tenir un record per als polítics empresonats i per als que van marxar a l’estranger. El nou president de la Cambra va recordarPau Casals i l’aposta per la “no-violència” per a les “aspiracions nacionals” de Catalunya. En un discurs amb cites històriques, Canadell va acabar recordant l’“enfonsament” de l’economia catalana que, al seu entendre, es va viure el 1714 amb “la pèrdua de les nostres institucions i llibertats”. En tot cas va destacar que els empresaris catalans estan acostumats a “persistir, resistir i construir”. I es va mostrar convençut que el millor és “convertir-se en Estat”. 

Altres compromisos que va anunciar van ser millorar el cens electoral, així com posar en marxa un sistema de consultes perquè els empresaris puguin opinar sobre qüestions com si la Cambra ha de participar en el procés per aconseguir una república. Només hi ha dues opcions: estar a favor d’aquest equip de govern o estar-hi en contra, però “no sabem a favor de qui”.

Máxima inclusió

El nou president també va defensar integrar en comissions empreses que no van sortir elegides. “Volem una Cambra el màxim d’inclusiva possible”, va sentenciar. Així mateix ha defensat millorar el finançament de la Cambra, que “no pot ser que estigui per sota dels 20 milions d’euros” de pressupost. El mandat de Canadell, amb més pes de les pimes i autònoms, té un caràcter obertament polític. 

Pimec i Foment van presentar llistes separades per a les sis places en lliça reservades a les patronals i la primera va obtenir 4 i la segona, dos. En total hi ha 31 representants d’Eines de país, quatre de la candidatura d’Enric Crous;  tres de la de Tusquets; una de la de Masià, una del ‘lobby' 50a50, 14 de les empreses que aporten 75.000 euros i sis de les patronals (quatre de Pimec i dos de Foment).

Per la seva part, la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, que va clausurar l’acte, va demanar a la Cambra “lleialtat” cap a l’economia productiva de Catalunya. Va defensar el vot electrònic amb què es van fer les eleccions i va assegurar que comença “una nova era” per a les cambres, amb una futura llei que abordarà les funcions que els corresponen, el seu finançament i composició.

    

Principals càrrecs del comitè executiu:

President Joan Canadell (Iniciatives Canadell, SLU)

Vicepresidenta primera: Mònica Roca (IsardSAT)

Vicepresident segon: Pere Barrios (Recam Làser)

Vicepresidenta tercera: Roser Xalabarder (Nubur XXI)

Tresorer: Jordi Pomarol (Implica2 Consultoria i Serveis, SL)

Composició del ple:

CANDIDATURA EINES DE PAÍS

Pere Gran (Catgas Energia)

Pere Barrios (Recam Làser)

Anna Mas (Josep Muntal SL)

Alfons Comas (Integració de Sistemes Wen)

Jordi Cortinas (Plàtics Pineda)

Josep Sallent (Truckcat, SL)

Ramon Giró (Jaume Giró i Giró, SL)

Jesús Serra (Ràpid i Segur Assistència de la Llar)

Pere Antentas (Instaquatre SL)

Àngel Giralt (Parkdale Invest SL)

Joan Canadell (Iniciatives Canadell, SLU)

Carles Valls (Jula Lloguers, SL)

Jordi Pomarol (Implica2 Consulting y Servicios, SL)

Joan Font (Bonpreu)

Xavier Sunyer (Saileforners)

Jordi Fité (Llonch Clima)

Carme Minguella (Hipercafè)

Núria Roca (Consultoria d’Espais Nuri i Sergi)

Jordi Alvinya (Avant Telecom & Urbotic ANC)

Àngel Lázaro (IM Projects ANC)

Maria Català (Bacus Eventos Socials)

Toni Fitó (Pere Quart, SL)

Roser Xalabarder (Nubur XXI)

Jaume Aragall (Vistadome)

Mònica Roca (IsardSAT)

Albert Pont (The Black Swan Family Office)

Elisabet Camprubí Homs

Joel Joan (Arriska)

Joan Anglí (Balneari Termas Victoria)

Àngel Font (Industrial Nàutica Catalana)

Albert Pijuan (Grup d’Animadors Professionals)

CANDIDATURA ENRIC CROUS

Sofia Lluch (Lluch Essence, SL)

Pere Chías (Restaurant Palou)

Lluís Ferrer (Ferrer y Ojeda Asociados Correduría)

Manuel del Castillo (Hospital Sant Joan de Déu)

CANDIDATURA CARLES TUSQUETS

Josep Adell (Autocars Julià)

Carles Tusquets (Trea Capital Partners)

Pere Viñolas (Immobiliària Colonial)

CANDIDATURA RAMON MASIÀ

Raquel Morera (Cartridge Systems)

CANDIDATURA ‘50a50’

Núria Bosch Sagrera

PIMEC

José María García (Numintec)

Emili Rousaud (Factorenergia)

Martina Font (Font Packaging)

Anna de Quirós (Cobertis)

FOMENT

Jaume Roura (Gremi del motor de Barcelona) 

Anna Cornadó (Copisa)

EMPRESES

Abertis

Banc Sabadell

Mediolanum

CaixaBank

CriteriaCaixa

Deloitte

Indra

Magma Disseny

Naturgy

PwC

Promotora Kasde (Catalonia Hotels)

RACC

Notícies relacionades

Damm

Societat General d’Aigües de Barcelona.