cita empresarial

Sostenibilitat en pastilles

L'alta comissionada per a l'Agenda 2030 i els experts recorren al símil dels medicaments per impulsar els objectius de l'ONU

zentauroepp48426287 sitges  pere navarro190601191702

zentauroepp48426287 sitges pere navarro190601191702

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Juntament amb la declaració universal dels drets humans, els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) són dues de les grans aportacions de l’ONU. L’alta comissionada per a l’Agenda 2030, Cristina Gallach (que figura en la terna de possibles ministres d’Exteriors del pròxim Govern de Pedro Sánchez), va defensar ahir mobilitzar tots els actors de la societat per assolir aquesta meta en 11 anys.

Gallach va presidir la taula de debat sobre aquest tema en la 35a Reunió del Cercle d’Economia a Sitges en una sessió sota el títol 'Odeseína, la clau del progrés sostenible'. Va assegurar que l’Agenda 2030 és una visió, un pla, una capsa d’instruments i un llenguatge comú que permetrà emprendre els 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) per a l’any que s’ha prefixat.

“Ens hem pres aquest pla d’acció molt seriosament” des del Govern. De fet, va assegurar que ja s’han impulsat polítiques públiques d’acord amb els ODS. L’Alt Comissariat s’ha coordinat amb la societat civil i amb les autonomies ajuntaments per avançar a l’Agenda 2030, i les polítiques s’han centrat a impulsar el capital humà, la formació, la transició ecològica i energètica, la ciència i la innovació, el mercat laboral, l’administració i la transparència.

Amb Gallach, van participar en el debat el delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Pere Navarro; el director del Centre d’Innovació en Tecnologia per al Desenvolupament Humà de la Universitat Politècnica de Madrid, Carlos Mataix, i la consellera delegada del grup productor d’equips mòbils de campanya Arpa i membre del Board UN Global Compact, Clara Arpa.

Tractament

Recorrent al símil del medicament (d’aquí l’'odeseína' del títol de la sessió, en al·lusió als ODS), Mataix va destacar que l’Agenda 2030 s’ha de compartir i compatibilitzar entre tots i la va considerar un “excel·lent tractament per a un planeta i una civilització que està començant a donar senyals que s’enfronta a un futur que pot ser que no sigui tan pròsper” a causa de factors com l’escalfament global.

A parer seu, l’'odeseína' és un fàrmac en 17 comprimits el laboratori del qual és l’ONU i que té com a principi actiu la transformació. Afirma que sense les empreses, l’Agenda 2030 no s’assolirà i sense aquesta els negocis “ho passaran molt malament”.

Seguint el símil, Pere Navarro es va referir a la 'zonafranquina' (per la Zona Franca) com “una fàbrica d’oportunitats i idees”. Va recordar la primera incubadora d’impressió 3-D que s’ha instal·lat al polígon, una iniciativa liderada pel Consorci i la Fundació Leitat que suposa “una revolució de producció, logística, etc., perquè no només es canvia la manera de produir sinó de dissenyar i distribuir”. Navarro fins i tot va repartir algun dels objectes que imprimeix aquest incubador entre el públic.

Aliances

Al seu torn va advocar per impulsar aliances amb diferents agents públics i privats, com el Port de Barcelona, l’aeroport i les infraestructures viàries i ferroviàries que l’envolten. Va explicar que l’àrea compresa entre Barcelona i la Zona Franca és “l’àmbit públic d’infraestructures i producció més important d’Europa” i que s’ha de treballar per impulsar-la.

També va explicar que un dels objectius del Consorci és fer del polígon “un lloc més humà, més agradable i amb serveis més adequats”, i que s’ha de donar més a conèixer perquè forma part de la història de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Segons el parer de Navarro, el Consorci té l’“obligació” de crear oportunitats i explorar noves tecnologies, com, segons va dir, fa des de la seva creació i ho farà amb una incubadora, i va afegir que l’ha d’impulsar perquè representa el sector públic i fer-ho juntament amb el privat.

Notícies relacionades

Arpa, amb clients com Defensa, va destacar la importància per a les empreses de treballar en l’objectiu 8 –sobre treball decent i creixement– per la seva interrelació i impacte en la resta d’objectius. “El primer va ser analitzar com fabriquem el que fabriquem i explicar-li a la plantilla què fer i com”, va dir.

No només es van centrar en la desigualtat de gènere sinó en la professional i es van concentrar en processos més eficients, amb estalvis i menys malbarataments. Les aliances amb proveïdors els han permès estalviar el 48% en la calefacció i que el 100% de la refrigeració sigui renovable.