eleccions

L'independentisme reté la majoria absoluta a la Cambra de Comerç de Barcelona

La junta electoral atorga un escó a la candidatura de Masià i el perd l'Assemblea Nacional Catalana

zentauroepp48066974 barcelona 08 05 2019 elecciones en la cambra del comer  cama190513200534

zentauroepp48066974 barcelona 08 05 2019 elecciones en la cambra del comer cama190513200534 / ALBERT BERTRAN

5
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La candidatura independentista promoguda perl’Assemblea Nacional Catalana  (ANC) reté la majoria absoluta després delrecompte definitiu realitzat per la junta electoral central, amb 31 en comptes de les 32 vocalies que se li van atorgar inicialment sobre 40 de subjectes a sufragi universal. Després d’aquesta revisió, la candidatura de Ramon Masià, que no n’havia obtingut cap, guanya un escó en el ple i el perd l’ANC. A aquesta la segueix la candidaturad’Enric Crous, amb quatre; la de Carles Tusquets, amb tres; i la de les directives; la de Masià; la de les empresàries del ‘lobby’ 50a50, amb una.

Els vots totals van ser 19.243, cosa que va suposaruna participació del 4,55%. En el conjunt de les cambres catalanes, 13 incloent la de Barcelona, el nombre total de vots emesos va ser de 22.938. En set entitats no s’ha votat i només hi ha hagut comicis en tots els epígrafs (40) de la de Barcelona i en alguns de les de Lleida, Terrassa, Sant Feliu de Guíxols, Sabadell i Manresa.

La junta electoral central, l’organisme que governa el procés electoral, presidit per la número dos de la Conselleria d’Empresa, Marta Felip, s’ha reunit durant tota la tarda i ha decidit sobre els 983 vots que van congelar pendents de verificació (955 a Barcelona, 20 a la Cambra de Terrassa i vuit a la de Lleida) i ha optat per admetre’n com a vàlids 304 i rebutjar-ne totalment 679, sense especificar a quines entitats corresponen.  

Segons les primeres estimacions, s’han sumat uns 500 vots a la Cambra de Barcelona i 400 més s’han quedat sense comptabilitzar. La consellera d’Empresa, Àngels Chacón, té previst fer aquest dimarts una roda de premsa per explicar tot el procés, juntament amb Marta Felip i un representant de l’auditora AGTIC

Salt de més de 100 vots

L’empresa Cartridge Systems, representada per Raquel Morera, de la candidatura de Masià, ha aconseguit una vocalia al passar dels 28 vots que se li van atorgar a un total de 126. Francesc Cara Sola, que havia guanyat l’escó en aquest epígraf 10.2, en el grup de transport a la Cambra de Barcelona, en guanya un respecte als 80 que se li van comptabilitzar provisionalment.

Hi ha altres salts, però que no serveixen per fer amb una vocalia. És el cas d’Infinity Planets, representada per Amanat Hussain, propietari de nombrosos súpers amb la franquícia Condis a Barcelona, de la candidatura de Tusquets, que suma 64 vots més fins arribar a 159, però que no li serveixen per batre Bon Preu (ANC, tot i que també es presentava en la candidatura de Crous) en l’epígraf 8.5 de comerç.

En aquest grup també destaca l’avenç de Pròsper Puig, de la candidatura de Masià, al qual li agreguen 44 vots més, fins a 85 en l’epígraf 8.6 de comerç; i Alejandro Goñi, de la llista de Crous, que guanya 24 sufragis, fins a 85, també.  Una cosa semblant succeeix amb Renticontratas, representada per Elena Yepes, de la candidatura de Tusquets, que suma 36 vots més, fins a 286.         

Abans del recompte final, la Cambra de Comerç de Barcelona havia reclamat "rigor" en la revisió dels sufragis de les eleccions a l’entitat que es van celebrar entre el 2 i el 8 de maig i que van llançar la victòria provisional de les candidatures promogudes per l’ANC. En una nota amb un to crític, l’equip encara presidit per Miquel Valls demanava empara a l’òrgan tutelar (la Generalitat) “davant de situacions que poden perjudicar la imatge institucional de la Cambra”, una de les entitats clau de l’engranatge empresarial i econòmic barceloní i català. 

A més, també quedaven per aclarir 1.500 sufragis de diferència més entre el primer recompte facilitat per la Conselleria d’Empresa dimecres passat a la nit i el sorgit de comptar els vots registrats en cada epígraf, que es van atribuir per part de la Conselleria d’Empresa a un error al difondre dades.   

L’equip de Valls, que ocupa el càrrec des del 2002 i que s’ha vist contrariat pel resultat provisional de les votacions, igual que ha passat entre moltes entitats i organitzacions de l’‘establishment’ barceloní, exigeix que “la informació i la comunicació final dels resultats electorals siguin traslladats de forma clara per part de la junta electoral central, evitant qualsevol situació que pugui lesionar la imatge de la corporació”. Entén que no s’ha de repetir el desconcert amb les dades que es va viure dimecres passat a la nit.  

Elresultat provisionalva atorgar alscandidats independentistesun total de 32 vocalies de les 40 subjectes a sufragi universal. Dos dels tres candidats a president, l’advocat Ramon Masià i l’exconseller delegat de Damm, Enric Crous, tot i que aquest segon podria aliar-se amb els secessionistes; no van aconseguir ni tan sols escó per a si mateixos, segons el resultat provisional i així ha seguit segons el definitiu. 

Les 31 vocalies continuen donant als sobiranistes majoria absoluta, ja que el ple té un total de 60 places. A més de les 40 votades la setmana passada, n’hi ha 14 reservades a 14 empreses que paguen 75.000 euros i sis que es repartiran el 5 de juny les patronals Pimec i Foment.

Grans empreses

Les empreses finançadores, que fins ara havien tingut un gran pres en el control de l’entitat i que ara podrien replantejar-se el seu paper, són Abertis, Banc Sabadell, Mediolanum, CaixaBank, CriteriaCaixa, Deloitte, Indra, Magma Disseny, Naturgy, PwC, Promotora Kasde (Catalonia Hotels), RACC, Damm i la Societat General d’Aigües de Barcelona.

Un element de discrepància en aquests comicis ha sigut elsistema de vot electrònicpresencial i remot, amb només certificat digital i no doble autenticació. Així ho va posar de manifest fins i tot el Ministeri d’Indústria a travésd’una comunicació remesa a la consellera d’Empresa, Àngels ChacónÀngels Chacón; l’organisme que tutela les cambres.    

Diferències estretes

El fet és que la diferència entre el guanyador d’una plaça en el ple de la Cambra i el segon en alguns epígrafs subjectes a votació és de només dos vots. En altres, d’una o dues desenes.

Aquest element va fer que hi hagués expectatives per part dels altres candidats en els resultats definitius, ja que l’ANC podria perdre la majoria absoluta, però no ha sigut així. 

Alguns candidats han preparat aquests dies tota l’artilleria jurídica per si la distribució definitiva de vocalies no els convenç. En tot cas esperaran escoltar les explicacions de Chacón i de l’auditoria AGTIC per prendre decisions. 

Notícies relacionades

Hi ha informes jurídics que conclouen que “el vot electrònic és document a efectes penals”. Per això, les conductes per falsedats documentals se’ls poden aplicar “quan es produeix l’alteració o atribució d’un sentit diferent al vot electrònic emès”.

I apunten a possibles responsabilitats en què pot incórrer la junta electoral central. I és que l’acta de proclamació de resultats que firma aquesta entitat que governa el procés electoral “és susceptible de ser considerada també falsedat en document públic o oficial”. I, si fos el cas, hi incorrerien els funcionaris d’aquest organisme amb delictes que van de la falsedat per imprudència greu a la prevaricació.