balanç judicial

Més del 96% de les sentències per clàusules abusives donen la raó al client

La taxa de resolució a les grans capitals continua per sota de la mitjana espanyola

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Els jutjats van donar la raó al client en el 96,71% de les 71.962 sentències sobre clàusules abusives en préstecs hipotecaris que es van comunicar l’exercici passat, segons les dades difoses aquest dilluns pelConsell General del Poder Judicial.

Es tracta delsjutjats especialitzats en clàusules abusives, òrgans creats el juny del 2017 i que analitzen casos com ara clàusules terra, venciment anticipat, interessos moratoris, despeses de formalització d’hipoteca o hipoteques multidivisa, entre d’altres. Així, el quart trimestre de l’any passat els jutjats especialitzats van resoldre, bé per sentència, interlocutòria final o decret, un total de 30.673 assumptes, davant els 18.967 assumptes resolts el trimestre anterior.

Aquest increment sostingut del nombre d’assumptes resolts es produeix en paral·lel a la progressiva disminució del número dels que són de nou ingrés, que han passat dels 78.221 del quart trimestre del 2017 als 45.990 del mateix període del 2018, la qual cosa suposa una reducció de 41,2%, segons les dades del CGPJ.

Tasa de resolució

En l’últim trimestre de 2018, la taxa de resolució ha pujat el 66,7%, col·locant-se molt per sobre del 43% del trimestre anterior.  En relació amb el mateix període del 2017, en el qual va ser del 13,5%, la taxa de resolució ha experimentat un augment de 53,2 punts percentuals en un any.

Si es té en compte el període que va des de la posada en marxa dels Jutjats especialitzats, la taxa de resolució se situa en el 30,1%, incrementant-se en gairebé un 5% respecte al trimestre anterior. Aquesta taxa –que és el quocient entre el nombre d’assumptes resolts i el d’assumptes ingressats en un període determinat– posa en relació el volum d’entrada amb la capacitat resolutiva de l’òrgan judicial. 

Les dades recopilades per la Secció d’Estadística del Consell General del Poder Judicial indiquen que el quart trimestre del 2018 la taxa de resolució va ser igual o superior al 50% a 14 de les 16 comunitats autònomes, entres les quals detaquen Navarra (150,4%), La Rioja (119,3%) i Canàries (101,4%). Per sobre de la mitjana espanyola hi ha Galícia, Aragó, Múrcia, Astúries, Castella-la Manxa, País Basc i Castella i Lleó. En aquest grup se situen també Extremadura i Comunitat Valenciana. 

“Rotund fracàs”

Per sota de la mitjana se situen les Balears, Cantàbria, Andalusia, Catalunya i Madrid. Aquesta última és la que va tenir la taxa de resolució més baixa de tot el territori espanyol en el quart trimestre de l’any: un 37,6%. Es tracta precisament de les comunitats en què el nombre de demandes presentades és més gran.

Notícies relacionades

De fet, l’augment de resolucions no convida necessàriament l’optimismo. El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, va qualificar recentment  de “rotund fracàs” les mesures adoptades per resoldre les demandes sobre clàusules terra als jutjats, els quals considera que tardaran “anys” a tramitar tots els litigis acumulats.

Barrientos advertia que, segons els seus càlculs, es tardaran cinc anys a resoldre les demandes actualment presentades a Catalunya per clàusules bancàries abusives com les clàusules terra. Al presentar la Memòria judicial del 2018, Barrientos va explicar que en tot aquest any s’han presentat 20.018 demandes a Catalunya (15.219 a Barcelona) quan l’any passat en van ser 18.078, unes xifres que han portat al sistema de justícia civil “a una situació de col·lapse que té un pronòstic molt negre”.