Subministraments bàsics

L'aigua baixarà un 5,7% a l'àrea metropolitana el 2020

L'estalvi ciutadà estimat per l'AMB serà, tenint en compte l'IPC, de 51,5 milions d'euros

Anàlisi de l’aigua en una planta de tractament de Agbar.

Anàlisi de l’aigua en una planta de tractament de Agbar. / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El vicepresident de Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)Eloi Badia, ha anunciat aquest dimecres que la tarifa d’aigua potable baixarà un 5,7% a partir de l’1 de gener del 2020 en l’àmbit gestionat per Aigües de Barcelona i que supera la proposta del 3,9% d’augment de la concessionària. Aquesta actualització va en la línia de les successives rebaixes en el rebut que ha aprovat l’AMB durant aquest mandat 2015-2019, en contra de les peticions d’increment proposades per la concessionària, i suposa una rebaixa acumulada del 9,5 %.

Segons els càlculs de l’AMB, a efectes pràctics la ciutadania pagarà el 2020 aproximadament gairebé 32 milions euros menys del que hauria abonat sense aquesta reforma; i si tenim en compte l’IPC acumulat des del 2015, l’estalvi ciutadà serà de 51,5 milions d’euros el 2020.

“Durant aquest mandat –va recordar ahir Badia– ha sigut una política estratègica del govern de l’AMB fer valer el dret a l’aigua com un dret bàsic i universal, i això vol dir que la ciutadania pagui pel que realment val el servei. Per tant, hem materialitzat un canvi de tendència, amb baixades de les tarifes, que trenca amb la pujada continuada dels mandats anteriors”. El gener del 2019, Aigües de Barcelona va presentar de cara al 2020 una tarifa amb un augment del 3,9%, així com la congelació tarifària durant el 2019.

Notícies relacionades

La proposta ha sigut valorada pels serveis tècnics de l’AMB, que han determinat que la rebaixa de la tarifa per a l’1 de gener del 2020 serà del 5,7%. Per la seva part, un portaveu d’Aigües de Barcelona ha lamentat que l’anunci de Badia no s’hagi debatut en el marc de la taula de treball creada amb l’AMB i l’empresa per concretar aquests temes, i ha assegurat: "non’ hem tingut notícia fins avui", de la rebaixa del 5,7%.

Segons càlculs de l’empresa, aquest descens del preu de l’aigua de cara al 2020 suposarà un estalvi de 60 cèntims al mes (7,20 euros a l’any) per a les famílies de 23 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, on Aigües de Barcelona gestiona el servei d’aigua potable. El descens de la tarifa anunciat per Eloi Badia no té "sentit tècnic", ha opinat la mateixa font.