després de pagar 8 milions de fiança

L'expresident de Nissan Carlos Ghosn surt de la presó disfressat per passar inadvertit

L'empresari, que ha passat 108 dies empresonat, s'ha escapolit de la premsa amb una granota, gorra blava, ulleres i una màscara sanitària que li cobrien el rostre

7d972bcc-4865-4b38-9bfd-70bdaa97ddc9-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe / Tokio

L’expresident de Nissan Carlos Ghosn ha sortit aquest dimecres en llibertat sota fiança després d’haver estat 108 dies detingut, pràcticament inadvertit sota una disfressa: una granota, gorra blava, ulleres i una màscara sanitària que li cobrien el rostre.

L’empresari francobrasiler, que aquest dissabte farà 65 anys, ha sortit cap a les 16.00 hora local (7.00 GMT), quan tanca al públic la recepció del correccional del barri toquiota de Kosuge, on va ser traslladat després del seu arrest el 19 de novembre del 2018. Poc abans de l’"escapada", la seva dona, Carole Ghosn, i una de les seves filles arribaven a la institució penitenciària per al que seria la seva primera trobada amb el directiu des de la seva detenció.

La sortida de Ghosn ha passat inadvertida davant dels més de 200 periodistes concentrats davant del centre, alguns des de dimarts, quan el Tribunal de Districte de Tòquio va aprovar la seva llibertat, i només el fort dispositiu de seguretat que l’envoltava va aixecar sospites. L’empresari ha pujat a una petita camioneta grisa que estava aparcada a la porta, amb una escala al sostre, mentre les càmeres intentaven captar el moment enmig d’una gran confusió, perquè no es podia confirmar si es tractava de Ghosn.

Les fotografies no han deixat lloc a dubtes i diversos helicòpters desplegats per mitjans locals van començar la persecució del vehicle, que viatjava seguit per una desena de motos de seguretat. Poc més d’una hora després, la furgoneta s’ha aturat en un edifici del districte de Chiyoda, aparentment l’oficina d’un dels membres del seu equip legal, on Ghosn hi ha accedit ja sense el seu abillament i somrient, segons van captar les càmeres de televisió.

8 milions de fiança

L’excarceració de Ghosn s’ha produït unes tres hores després d’abonar-se els 1.000 milions de iens (7,9 milions d’euros o 8,9 milions de dòlars) de la seva fiança, que li permeten sortir de la presó després de més de tres mesos sota unes estrictes mesures de vigilància. Entre els requeriments del tribunal, Ghosn posarà el seu passaport a disposició dels seus advocats i no podrà sortir del Japó, haurà d’instal·lar una càmera de seguretat a l’entrada de la seva residència, les seves comunicacions per telèfon estaran restringides i només podrà utilitzar un ordinador a l’oficina dels seus lletrats entre setmana.

Per al també expresident de Renault i de Mitsubishi, la tercera va ser la bona. El tribunal havia denegat les dues peticions prèvies presentades pel seu anterior lletrat, Motonari Ohtsuru, argumentant una possible fugida o destrucció de proves. A mitjans de febrer, Ghosn va decidir canviar la seva estratègia de defensa i reemplaçar Ohtsuru, excap d’investigacions especials de la fiscalia de Tòquio, per Junichiro Hironaka, reconegut pel seu èxit en casos que han involucrat personalitats d’alt perfil.

Aquest dilluns, Hironaka confiava a aconseguir la llibertat del gegant dels negocis de l’automotor "al més aviat possible". L’aprovació de l’alliberament es va produir l’endemà. El lletrat considera que els càrrecs que pesen sobre Ghosn tenen punts "peculiars" o "dubtosos" que, segons la seva opinió, podrien "fer possible" que l’expresident de Nissan Motor surti victoriós en el judici, que s’espera que comenci cap a la tardor.

L’executiu està acusat d’ocultar a les autoritats del país compensacions milionàries suposadament pactades amb Nissan Motor i haver violat la confiança de l’empresa pel presumpte ús del seu fons per cobrir pèrdues financeres personals, a més de realitzar uns pagaments pel que sembla injustificats a un empresari saudita.

Notícies relacionades

Ghosn es va declarar innocent de tots aquests càrrecs en la seva primera compareixença davant un tribunal al gener i aquest mateix dimarts, després de conèixer que se li havia concedit la llibertat sota fiança, va reiterar la seva innocència i es va mostrar "resoltament decidit" a defensar-se "amb força" d’unes acusacions que considera "sense cap fonament".

L’empresari ha apuntat en diverses entrevistes concedides des del centre de detenció que el seu empresonament forma part d’un "complot" en contra seu muntat per directius de Nissan quan va intentar aprofundir l’aliança amb Renault i Mitsubishi Motors. 

Temes:

Nissan